2011-07-16

13 - Ett litet snedsprång - recension

Förra veckan läste jag boken "Ett litet snedsprång" av Denise Rudberg.


Följande står på baksidan: "Detta är den första delen i en svit kriminalromaner med Marianne Jidhoff i centrum. Elegant crime kallar Denise Rudberg sin nya genre med kriminalhistorier i överklassmiljö. Det är stilfullt, elegant och spännande. Böckerna i serien är redan sålda till SF för filmatisering."


Som Rudbergs tidigare böcker så är även denna mycket lättläst, huvudpersonerna är antingen rika själva eller hänger i de miljöerna. Vi får följa ett gäng olika karaktärer per kapitel och det är intressant att se hur de lever. Jag undrar om det är så på riktigt, idén med hemmafruarna på Lidingö, überframgångsrika Östermalmsdamer som bjuder till vernissage.


Författaren ger alla karaktärer åtminstone en ledsam händelse i bagagaet, troligen för att göra dem mer mänskliga och det är väl ett smart knep.


Det är en värld så långt från min egen och jag vill gärna veta hur mycket som är realistiskt och inte. Jag gillar lättlästa böcker och Rudbergs skriver så att jag gärna vill fortsätta till sista sidan.


Med andra ord läser jag gärna nästa bok i serien och det måste ändå betyda att jag ger boken ett gott betyg.


En liten parentes dock.


Jag har lite svårt för valet överklassmiljö då det ofta känns som en enklare utväg. De rika kan lösa sina problem etc med hjälp av sina pengar. Är de ledsna så tar de en sväng med Porschen till villan i skärgården och dricker lite Moët tills de är glada igen.


Det känns som att det krävs mer om en författare ska komma vidare med sina huvudpersoners olika tragedier om de är fattiga och saknar samma möjligheter. Samtidigt är de befriande att läsa böcker från flera sidor av verkligheten. Det valet är trots allt mitt.


Cdon skriver såhär:


"Marianne Jidhoff, 55, är åklagarsekreterare och nybliven änka. Hennes make Hans Larson, riksåklagare, var vid sin död en hyllad man. Men han var inte lika trogen sin hustru som han var trogen rättvisan. Efter Hans död blir Marianne övertalad att återvända till åklagarmyndigheten. Man har problem med läckor och man behöver någon man kan lita på.


När en finansman blir brutalt mördad utanför sin våning på Östermalm får Marianne, tillsammans med den luttrade och erfarna kriminalkommissarien Torsten Ehn, ta sig an fallet. Brottet visar sig ha kopplingar till en märklig och sluten verksamhet som drivs i det tysta. En verksamhet dit bara de som är beredda att betala dyrt för sig har tillträde och får leva ut sina allra hemligaste fantasier."


Passa på att handla dina böcker FRAKTFRITT hos www.cdon.se tom den 25/7. Min favoritbutik när det kommer till pocketböcker.
- vs -

1 kommentar:

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!