2011-07-08

5 - Flickan i floden - recension

Flickan i floden, Stephen Booth.


Den tionde boken i serien om poliserna Fry och Cooper på den eneglska landsbygden håller samma klass som de tidigare böckerna. Den här boken är mer personlig än de tidigare och vi får lära känna Fry och hennes bakgrund lite bättre.


Miljöerna är som alltid realistiska och målande men här tycker jag att författaren går lite för långt. Ibland beskriver han ett landskap så detaljerat att jag skulle kunna rita en karta efter det.


Personligen irriterar jag mig på Frys attityd och hur Cooper tassar runt henne men jag gillar att de berör mig, trots att det inte är på ett positivt sätt. De är mycket levande och, vill jag gärna tro, brittiska i sina personligheter och jag ser fram emot bok elva.


Jag läser aldrig baksidor på böcker för jag tycker att det berättas för mycket men såhär skriver Cdon om boken:


"Det är maj månad och värmebölja i Derbyshire. När kriminalinspektör Ben Cooper tar en löprunda utmed floden hör han plötsligt skrik, en liten flicka har hittats drunknad i vattnet. Hon hette Emily Nield och blev åtta år gammal. Enligt föräldrarna sprang hon ut i floden efter en hund och råkade halka på några stenar. Hon har ett sår i pannan som kan ha uppstått då hon föll. Ben grips dock av känslan att något helt annat kan ha hänt. En polisutredning inleds och det dröjer inte länge förrän man gör ett makabert fynd vid en annan del av floden. De båda händelserna har ett oroväckande samband ...


Under tiden är Diane Fry, Bens kollega, mitt uppe i en personlig kris. När hon några år tidigare arbetade inom Birminghampolisen utsattes hon för en ovanligt rå gruppvåldtäkt. Diane har aldrig kommit över händelsen och det börjar märkas i hennes arbete. Gärningsmännen är fortfarande på fri fot, men nu har DNA-spår kunnat kopplas till två bestämda personer. För att hjälpa Diane att ta sig ur krisen beordras hon av sin chef att delta i Birminghampolisens utredning. Varken Diane eller hennes överordnade anar att detta kommer att leda i helt oväntad riktning - rakt mot Dianes eget smärtsamma förflutna.


Den här gången får parhästarna Fry och Cooper driva två olika polisutredningar som löper parallellt men som har vissa gemensamma nämnare. Spänningen stegras då intrigen tätnar och mord, svek och skamfyllda familjehemligheter sakta nystas upp.


Än en gång har Stephen Booth skapat en kriminalroman med skickligt sammanvävd handling och thrillerns obevekliga grepp om läsaren."


- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!