2011-08-11

45 - Fallet Vincent Franke - recension

Jag har läst boken "Fallet Vincent Franke" av Christoffer Carlsson.

Såhär skriver Cdon:
"Om det finns en gräns mellan kärleken och besattheten, den övre och den undre världen, mellan verkligheten och hallucinationen - öppna den här boken och försök viska det till huvudkaraktären...


Han heter Vincent Franke, är en vilsen morfinist och i hans lägenhet hamnar en dag en ung kvinna. Hon kallar sig Maria Magdalena, och det enda Vincent vet är att hon under inga omständigheter får rymma därifrån. På uppdrag av Pastor, den tyngste aktören i Stockholms undre värld, måste han hålla henne inlåst. Vincent vet hur den undre världen fungerar, han kan spelreglerna. Att förälska sig i Maria Magdalena är helt uteslutet. Därför blir Vincents tillvaro från och med nu allt annat än enkel.
Fallet Vincent Franke är en andlöst spännande roman som tvingar läsaren att ta ställning till frågor om vilka vi är och vilka vi kanske hade kunnat bli. Men det är också en berättelse om två omaka, utstötta människor och en flykt undan allt som hotar deras relation."

Som vanligt så skriver de för mycket på baksidan och kritikers kommentarer om "deckare" osv förvirrar ordentligt. Jag upplever boken som en roman om en vanlig kille som av olika anledningar (vilka beskrivs i detalj) hamnat snett. Språket är ambitiöst och författaren har troligen tänkt mycket på liknelser och beskrivningar för att komma på egna sådana. Det gillar jag.


Att handlingen i sig är ganska deprimerande, och i min åsikt inte handlar så mycket om relationen mellan huvudpersonerna Maria och Vincent, gör att slutet känns befriande och jag kan lägga ifrån mig boken utan funderingar.
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!