2011-10-24

Sova hårt eller svårt?

"Hur du sover under senare delen av graviditeten kan ha betydelse. Att sova på vänster sida minskar risken för att barnet avlider i livmodern, visar ny studie från Aucklands universitet i Nya Zeeland."

Forskningsrapporten kom tidigare i år och gjorde mig och flera lagom oroliga. Då forskningen gjorts bland annat av den läkare som tidigare påvisat att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om bebisen sover på mage har den en trovärdighet som borde göra att den är pålitlig. Men naturligtvis väntar vi på ytterligare svenska studier...

"Hugo Lagerkrantz, professor i pediatrik vid Karolinska Institutet understryker att även om man funnit ett samband mellan ökad risk för dödsfall och en viss sovställning, så är det är ytterst ovanligt att barn dör i livmodern i ett sådant sent skede av graviditeten.

-Studien kommer från en mycket pålitlig källa och säkerligen så ligger det någonting i resultaten, men man ska komma ihåg att risken fortfarande är väldigt liten, säger han till SVT Vetenskap."

Jag undrar hur man sover om man under natten ska vara medveten om vilken sida man sover på. I slutet av graviditeten sover många kvinnor sämre av många orsaker och den sömn man faktiskt lyckas sno åt sig känns extra viktig. Samtidigt är det svårt att inte reagera på studien och försöka ligga på höger sida i fortsättningen.

"Barnläkaren och professorn i pediatrik, Ed Mitchell var för 20 år sedan först i världen med att visa att barn som läggs på mage oftare avlider i plötslig spädbarnsdöd än barn som läggs på rygg.

Nu har han tillsammans med sitt forskarteam hittat samband mellan fler dödsfall bland foster efter graviditetens 28:e vecka om modern sover på höger sida eller på rygg, jämfört med om hon sover på vänster sida.

I studien undersöktes sömnvanorna hos 155 kvinnor vars barn hade avlidit efter graviditetens 28:e vecka. Dessa rutiner jämfördes sedan med sömnvanorna hos 310 kvinnor med lika långt gångna normala graviditeter. Flera faktorer, som exempelvis snarkning och störd sömn var ungefär lika vanliga i båda grupperna, men man fann skillnader när det kom till vilken sovställning modern haft.

Forskarna kan ännu inte avgöra varför risken ökade hos de som sov på rygg eller höger sida, men studier har visat att trycket på vissa blodkärl i modern ökar och blodförsörjningen till barnet minskar jämfört med om hon sover på vänster sida.

Forskarna själva vill poängtera att detta är den första studie som visar på sambandet. Därför betonas vikten av att några säkra råd rörande sovställning under graviditet inte kan ges förrän resultaten bekräftas i vidare forskning."
Källa: SVT.
- vs -

5 kommentarer:

 1. intressant läsning :)

  nettan.klar@

  SvaraRadera
 2. Jag har precis dragit vinnare i flera av mina tävlingar, är du en av de lyckliga? :)

  SvaraRadera
 3. Ska man verkligen lyssna på allt som skrivs? Kan det verkligen ha betydelse vilken sida man sover på? Jag tycker att det låter lite konstigt...

  KRAM

  SvaraRadera
 4. Vissa saker känns som att man inte ska läsa, det blir så enormt mycket information om vad man ska och vad man inte ska. Men detta var intressant, men antagligen inget jag skulle ta till mig.

  SvaraRadera
 5. sova på vänster sida är bra för graviditeten,det är det!

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!