2011-12-29

Mjölk är livet!

Det är en helt fantastisk grej det här med amning.

Amningen kan delas in i två, den första månaden och resten av tiden.

Den första månaden består av mammans och barnets gemensamma reglering av mjölkmängden, tillgång och efterfrågan i fint samarbete.

Sen har vi bröstens anpassning till det slitsamma arbete som det ändå är. De flesta bröstvårtor är ju inte vana vid det hårda sugande det innebär att helamma ett barn. Det blir gärna sår och smärtsamma amningstillfällen innan brösten är "härdade".

En del av oss klarar det säkert galant helt utan smärta men de flesta av oss får nog uppleva blåsor, blodvite, läckage och annat mindre trevligt.

Medela har de här, finns på Apoteket.

Till en början är det skönt att ha brösten "i det fria" så mycket som möjligt för att slippa onödigt frotterande, då är det skönt att vara ifred hemma. Jag har de senaste tre veckorna haft amningskoppar för att låta brösten vara orörda så mycket som möjligt. Det underlättar särskilt när man har sår och läkningen går lite snabbare.

Resten av tiden är vanligtvis mystiden. Bebisen ligger och ser på dig med sin mjölkdrogade blick och kärleken strömmar mellan mor och barn. Då är det som det ska. Idén om amning är så smidig, mjölken är välförpackad och alltid tillgänglig så för min del får mitt barn amma så länge hon bara vill. Enjoy liksom!

Jag är snart framme vid Resten av tiden och ska njuta av det, det är troligen min sista amningsperiod någonsin.
- vs -

1 kommentar:

  1. Jag håller med! Nu när lillan är 6 månader och äter alltmer mat så har jag börjat inse att jag inte kommer att amma henne hur länge som helst, och jag saknar det redan!

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!