2012-04-17

Fem smarta eko-val!

Naturskyddsföreningen har kommit ut med en lista över de värsta miljöbovarna när det gäller livsmedel. Läs hela artikeln här.
Jag gillar listor, både att skriva mina egna och sådana här. Just den här gör det väldigt lätt att förstå varför, och vad, vi bör välja ekologiskt.

Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Skurken nummer ett är King Edward - en kung som borde störtas!

Det känns bra att vi under lång tid valt att köpa ekologiskt när det kommer till fyra av fem "värstingar". Vi fallerar på kött då det helt enkelt inte finns att köpa här. Det är hög tid för en påtryckning i den lokala matbutiken.

Sen finns det naturligtvis mängder av andra områden där vi bör välja ekologiskt men jag är glad om min och din familj åtminstone klarar de här fem.

Hur många av dessa fem livsmedel köper ni som ekologiskt?
- vs -

1 kommentar:

 1. ...är glad att jag ger mitt barn ekologiska russin iallafall...

  Potatis äter vi sällan. När vi gör det är det fast potatis (oftast) från en hyfsat lokal odlare. Hoppas att han inte går loss med besprutningen så värst :-o

  När det gäller resten måste vi bli bättre.
  Tycker fortfarande det är synd att ekologiskt ska vara så mycket dyrare...
  ...och att det överhuvudtaget ska finnas en massa skräp i maten...

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!