2012-05-08

Den onödige mannen - recension

Jag har läst boken "Den onödige mannen" av Erik Helmerson och här är min recension.
Pocketförlaget skriver:

"När Peters dotter sextrakasseras på simhallen faller hans redan bräckliga medelklassliv samman. För första gången känner han sig maktlös, omgiven av våldsmän, oförmögen att försvara sig själv och sina älskade.

Peter lever med sin hustru Ylva och deras 12-åriga dotter Sofi i en förort till Stockholm. På jobbet som journalist känner han sig som en föredetting, hans äktenskap haltar och hans dotter tycker att han är obeskrivligt pinsam.

Tillsammans med sin bäste vän följer Peter ett av Stockholms fotbollslag. Men också på läktaren märker han hur våldet och hatet tar över.

Peter strävar efter att göra det rätta, visa civilkurage och vara en god samhällsmedborgare som står upp för det han tror på. Men trots sin trygga medelklasstillvaro har han sakta men säkert börjat fyllas av ett farligt ursinne.

En blandning av maktlöshet, självförakt och rädsla. I Den onödige mannen vill Erik Helmersson återupprätta den klass som annars präglas av dåligt samvete och ständigt ber om ursäkt för sin existens – ett medelklassens försvarstal."

Det här är en snabb- och lättläst bok på bra svenska. Jag är särskilt förtjust i språket författaren använder när han beskriver Peters tankar och de betraktelser han gör, som:

"Så var det att leva med Ylva. Hon var regissören som blev irriterad när Peter inte följde manuset som hon själv skrivit - och som han aldrig hade fått läsa."

Boken väcker många tankar, samtliga personer är realistiska, mänskligt mångfacetterade och det är lätt att känna empati för dem. Medelklassfamiljen och dess vardag är intressant att läsa om, inte minst då jag själv ingår i en. Det är många viktiga ämnen och tänkvärda situationer som tas upp och som borde få oss att reagera, och inte minst agera.

En välskriven och intressant bok om civilkurage.

Ett plus för språket författaren använt när han skrivit fiktiva foruminlägg, precis som det ser ut på riktigt och som jag tidigare skrivit om här.

"Den onödige mannen" finns bland annat att köpa hos AdLibris, Bokus och Cdon.
- vs -

1 kommentar:

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!