2012-06-01

Helgonet - recension

Jag har läst boken "Helgonet" av Carin Gerhardsen och här är min recension.
Pocketförlaget skriver:

"När den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson skjuts till döds med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag lamslås omgivningen. Vem kunde önska livet ur Erlandsson?

Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget från Hammarbypolisen för att ta sig ann fallet. Utredningen leder poliserna ut på en resa till skräckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött på, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av människans själ."

Helgonet är fjärde delen i Carin Gerhardsens succéserie Hammarbyserien och den fristående uppföljaren på Pepparkakshuset, Mamma, pappa, barn och Vyssan lull.

Jag har läst de tidigare tre böckerna och har gillat samtliga. Huvudpersonerna är både sympatiska och irriterande, precis som jag tycker att de ska vara. Vi får en lagom detaljerad bild av deras personligheter och polis- och samarbetet upplever jag som verklighetstroget.

Ofta fastnar många deckarserier och jag tycker att Gerhardsen har varit smart när hon lagt till nya poliser och inte bara tillfälliga bekantskaper såsom brottslingar och andra misstänkta. Ett bra sätt att föra Hammarbyserien vidare.

Det händer mycket kring huvudpersonerna, precis som i tidigare böcker, och det känns för min del lite för mycket för att vara realistiskt. Eller så lever jag ett alltför händelselöst liv och förvånas därför över att så få personer är med om så mycket på kort tid och liten yta...

Dock är de misstänkta brotten lite väl råa och det är en tendens jag ser alltmer. Måste det vara riktigt vidrigt för att vi läsare ska hålla intresset?

Jag hoppas inte det för jag får ont i magen av händelserna som beskrivs. Inte för att de är för fantasirika eller overkliga utan just för att det säkerligen är sådant som tyvärr inträffar och det vill jag helst undvika att tänka på.

Helgonet är en välskriven och läsvärd bok.

Finns bland annat att köpa hos AdLibris, Bokus och Cdon.
- vs -

1 kommentar:

  1. Hennes böcker är så bra, och nu har hon precis släpp en till :)

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!