2012-06-18

Solsäkra barn är glada barn!

Det är så mycket lättare att göra rätt när man har fakta så här får ni expertråd:
 
Tänkvärt om dina barn och sol

”Barn gör inte som man säger utan som man gör”, är ett välkänt ordspråk och en viktig insikt för oss mammor som vill nå framgång i vår barnuppfostran. Jag skulle gärna ge lite råd till alla mammor som själva strävar efter den ”rätta brännan” samtidigt som deras barn inte får lov vara i solen.

Under de första två åren har våra barn inget skydd mot solen alls. Detta beror på att melanocyterna (de celler som gör oss bruna) utvecklas först runt två års ålder.

Barn i denna ålder ska därför inte utsättas för direkt solljus och bästa skyddet för att minimera risker som brännskador är att ha kläder på barnen. Byxor, långärmad tröja och hatt. När barnen är något större, runt 4 år eller så, kan shorts och t-shirt användas.

Var dock noga med att redan på morgonen lägga på ett solskydd på de områden som exponeras för sol såsom t.ex. ben, ansikte, armar, öron och nacke. Det är också viktigt att skydda huvudet då detta område inte går att smörja på ett optimalt sätt.

Barn rör på sig, springer runt, är i vattnet, svettas, dricker mer än vad vi vuxna gör och detta gör att den solskyddsprodukt som en gång smordes på oftast försvinner ganska fort. Försök att fylla på med jämna mellanrum under dagen.

Om vi inte låter våra barn utveckla sina hudar utan att de bränner sig så kommer de i senare ålder få stora skador på huden som fläckar, pigment, avsaknad av pigment och i värsta fall hudcancer.

När vi väl har utvecklat vårt skydd mot solen och ser oss själva som vuxna, så råder jag dig ändå att fortsätta att använd solskydd. Du blir faktiskt brun och får en snygg färg ändå men slipper den röda solsvedda huden, permanenta skador och förtidigt åldrande. Det kanske tar något längre tid för dig att bli brun – men det tar också lite längre tid för din hud att åldras.

Resultatet blir en vacker hud med en fin färg som sitter längre.

Så tänk på följande:

• Mellan klockan 11-15 vistas helst inte i direkt solljus och måste du så se till att använda kläder som skyddar kroppen eller ett solskydd med fyra stjärnor på de områden av kroppen som utsätts för sol.

• Använd solskydd utan tillsatser så som kemiska produkter då du minimerar riskerna för att få solakne eller en reaktion på huden, som i sin tur kan skada huden.

• Ge kroppen antioxidanter, mineraler, nyttiga fetter och vatten som hjälper huden att bygga upp sig på bästa sätt inifrån.

Ta hand om tiden och njut säkert av våra vackra sommardagar utan att riskera att skada dig eller dina barn!

Ha en fantastisk sommar!
Karin Wihlney Siverbo
Hudvårdsterapeut Art Clinic

- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!