2012-08-30

Fouta de Val - testat!

I sommar har hela familjen haft stor glädje av den multifunktionella foutan från det nystartade företaget Fouta de Val. En fouta är en textilprodukt från Tunisien där den sedvanligt används som handduk, filt, sjal och bordsduk.
Vissa saker hittar direkt en plats i hjärtat, som min Fouta de Val.
Jag är otroligt glad för min lila, mjuka, svala och vackra fouta.
Om någon hade sagt att det var en bordsduk när jag fick den så hade jag troligen enbart använt den som just duk men nu använder jag den till allt möjligt.

Riktigt skön som en filt svala sommarkvällar, vacker som pläd i soffan och en snabbtorkande handduk efter badet. Liten som haft den i sin vagn, både som filt och lakan. Det är ofta foutan som hamnar i skötväskan då den tar liten plats, är lätt och behändig att ta med. Den modell jag har heter Jasmine, den är relativt tunn, mycket mjuk och funkar även utmärkt som bordsduk.

Foutan vävs av bomull och tillverkningen sker i små tunisiska ateljéer och det känns på kvaliteten att det är ett gediget hantverk. Färgen är oförändrad efter flertalet 30-gradiga tvättar och den måste inte strykas för att behålla formen, även om de flesta textilier naturligtvis blir finare efter strykning.

Fouta de Val finns i många färger och flera mönster, du hittar dem här och om du skaffar dig en är jag säker på att du kommer ha stor glädje av den under lång tid framöver.
Foto: Clément Morin
Tillverkningen sker i små traditionella ateljéer i Tunisien där produktionen av foutas har en lång historia. De är gjorda med stor kunskap och i en stor serie färger och utföranden som ändras från varje säsong. Eftersom det är en hantverksprodukt kan storlek eller färg ibland variera mellan olika foutas, men det är också en del av charmen och gör din fouta än mer unik.

Handgjorda foutas är idag mer och mer ovanliga och konkurreras ut av massproducerade varianter av dålig kvalitet. Genom att köpa en Fouta de Val du stödjer du den lokala hantverkstraditionen i Tunisien. Textilindustrin står för en stor del av landets export och bidrar till försörjningen för många människor.
Jag rekommenderar dem varmt som en present till dig själv eller till någon du tycker om. Kan tilläggas att jag önskar mig en Djerba grå/svart när jag fyller år i november...
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!