2012-10-30

Moccamaster - testat!

Jag har testat den numer klassiska kaffebryggaren Moccamaster och här följer min utvärdering.
Moccamaster Clubline Autoff
Brygger 10 koppar på 6 minuter. Auto shut-off funktionen stänger av bryggaren efter två timmar.

Manuellt droppstopp med tre lägen. Fullt öppet är normalläge. Mellanläge om du brygger färre än sex koppar och helt stängt.

Dubbla värmeelement gör att optimal värme erhålls både vid bryggning och värmehållning.

Omrörarlockets (kannans lock) unika funktion är att blanda kaffet direkt i kannan under bryggning vilket ger optimal smakupplevelse.

Samtliga Moccamaster-bryggare är handgjorda och hamnar ofta högt, om inte bäst, i test när det gäller smak. Clubline-modellerna är godkända av European Coffee Brewing Centre vilket innebär att den uppfyller deras höga krav på bryggtid, temperatur och aromutvinning. Detta gör naturligtvis mina förväntningar höga. 

Till att börja med så tycker jag att bryggaren är snygg, den är relativt nätt i sin storlek och har en så pass neutral stil att den passar i alla typer av kök. 

Det går väldigt snabbt att brygga en kanna och kaffet blir gott. Tydligen ska Moccamasterns något annorlunda bryggmetod ta fram en extra stor mängd aromer men huruvida detta är sant och om kaffet blir godare än i andra bryggare kan jag som icke-barista inte påstå.

Temperaturen är hög, som den ska vara, och jag som normalt behöver värma mjölk separat för att kaffet ska vara varmt efter blandning slipper göra det.

Filterhållaren har tre lägen, helt stängt(droppstopp), fullt öppet och ett mellanläge. Droppstoppet är således manuellt och fungerar inte särskilt bra, det läcker ofta trots den maskindisk (rekommenderas av tillverkaren) som ska avhjälpa detta.

Maskinen har flera lösa delar som måste tas av och på och det är osmidigt. När man som jag ofta har en bebis på ena armen är det en fördel om man kan brygga kaffe med bara en arm. 
Filterlock och filterhållare sitter inte ihop och måste tas av separat. Locket tas bäst av sidledes och eftersom vatten kondenserar på insidan blir det ofta spill på bänken bredvid. Samma sak gäller locket till vattenbehållaren, det samlas kondensvatten även där. Det hade varit önskvärt om locket hade suttit fast i behållaren med gångjärn eller liknande. 

Efter bryggning sitter kondensen kvar i vattenbehållaren, se bild, och försvinner först vid nästa användning vilket tyvärr gör att maskinen ser smutsig ut.

Även spridararmen är löstagbar vilket underlättar vid den rengöring som krävs när den från och till blir oljig av kaffe.

Att bryggaren är godkänd av ECBC visar Moccamaster upp genom att sätta på ett klistermärke som nämner detta. I vårt fall satt märket snett (för att påvisa att den är handgjord?) och förfulade maskinen så vi tog bort det. Tyvärr var klistret av den typ som inte gå bort helt så nu är det en fläck där istället, se bild.

Fördelar:
 • Det går väldigt snabbt att få en hel kanna välsmakande kaffe.
 • Kaffet håller hög värme väl och kan stå i kannan ett tag utan att smaka bränt.
 • Snygg och enkel design som och passar i de flesta hem. 
Nackdelar:
 • Droppstoppet fungerar sällan och när kaffet spills på plattan bränns det fast direkt.
 • Det är för många lösa delar som måste flyttas, tas av och sättas tillbaka. Det är onödigt krångligt och osmidigt.
 • Filterlocket måste tas av före kaffebehållaren, annars ramlar det ner. De hade gärna fått sitta ihop.
 • Det höga priset matchas inte av användarvänligheten.
Min slutsats är att Moccamaster är en snygg kaffebryggare som snabbt brygger gott kaffe men befinner sig i en prisklass där förväntningarna på en lätthanterad, smart och välfungerande maskin tyvärr inte uppfylls. 

Jag tror helt klart att det finns andra kaffebryggare med likvärdig bryggtid, värmehållning och resultat fast med en smartare design och större användarvänlighet.

Moccamasters olika kaffemaskiner och tillbehör hittar du bland annat i deras nätbutik.
review recension - vs -

2 kommentarer:

 1. Intressant läsning!

  Personligen anser jag inte att mockamasterbryggaren är särskilt snygg men har hört att den ska vara den bästa på marknaden och har däför haft funderingar på att köpa den. Nu får jag fundera en vända till.

  MVH
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!

   Japp, tycker det. :) Tror som jag skrev att det finns andra kaffebryggare som är bättre och säkert någon som du tycker är finare?

   //Anna

   Radera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!