2013-02-06

Schlager-sabotören - recension!

Barnen har läst boken Schlager-sabotören ur bokserien om Lassemaja Detektivbyrå, skriven av Martin Widmark och illustrerad av Hellena Willis.
Det ska vara schlagerfestival i Valleby, men någon saboterar hela tillställningen. Så fort en artist ställer sig på scenen händer något katastrofalt. Riita Heijalainen trillar ner genom en fallucka, Krister Lönns nummer avbryts av brandlarmet och kanske värst av allt: när stackars Fransy Vik ska uppträda kan hon inte ens ta sig till scenen. Handbromsen på hennes rollator har tejpats fast med eltejp!

Det är tur att Lasse och Maja är på plats för att lösa mysteriet med schlager-sabotören! Det här är en äkta pusseldeckare där vi förutom Lasse och Maja får träffa många av de andra karaktärerna från Valleby. 
Den här utgåvan innehåller även en cd-skiva med med både bokens text och specialskrivna schlagerlåtar som framförs av ett antal olika artister såsom Lill-Babs och Siw Malmkvist. Texten är inläst av författaren och de två barn som spelar Lasse och Maja i de senaste filmerna. 

Schlager-sabotören har ett större format än de andra böckerna i serien. Den är kortare och annorlunda då en stor del av boken består av låttexter. 

Jag tycker inte att språket i Lassemaja-böckerna lämpar sig särskilt bra för högläsning. Jag får inget flyt i texten och upplever att en del ord är onödigt svåra att uttala. Ord som Polismästaren gör att meningen liksom hakar upp sig och fastnar.

När min dotter lärde sig läsa var serien om Lassemaja de första kapitelböcker hon läste själv. De är för hennes del lättlästa, hon gillar att de är spännande och att de har lustiga karaktärer. Nu när hon är 10 år är åtminstone Schlager-sabotören lite för snabbläst och jag tror att boken passar mer för de yngre läsarna, ca 5-9 år.

Uppläsningen är en kombination av Martin som läser direkt ur texten, repliker av barnen och artister som sjunger låtarna. Även om musiken inte är av vaggvisestuket så fungerar skivan riktigt bra som godnattsaga.

I vår familj har främst cd:n uppskattats, inte minst av trötta föräldrar som tidvis saknat ork till högläsning. Schlager-sabotören rekommenderas framför allt i cd-version, för barn yngre än 9 år. 

Du hittar den bland annat hos Bokus och Adlibris.
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!