2013-03-03

Cirkusloppor på luffen - Recension!

Vi har läst bilderboken Cirkusloppor på luffen, illustrerad och skriven av Lena Sjöberg, utgiven på Rabén & Sjögren.
Sjömansklädda kackerlackor, skygga nattfjärilar och trånga gränder. Lena Sjöbergs nya bilderbok är en fantastisk berättelse om två cirkusloppor - en stor och en liten - i storstaden Madrid. Bland höga klackar, blinkande neonskyltar och smattrande vespor lever de tätt ihop, dricker cerveza och sover siesta.

Spänning, dramatik och närhet! Cirkusloppor på luffen är en oemotståndlig bilderbok om äventyr och strapatser, men också om samarbete och om behovet att vara nära i svåra stunder.
Många barnfilmer som produceras numer flirtar med de vuxna genom att lägga in skämt och referenser som definitivt är avsedda för barnens föräldrar. Lite samma känsla får jag av den här boken. Det nämns cerveza, likmaskar och rom vilket kan kräva sin förklaring. Det är något jag gillar, barnböcker får mer än gärna roa både stora som små.

Vi får följa två loppor, en vuxen och ett barn, när de spenderar sina luffardagar i Spanien. De arbetar, lever och lär tillsammans.

Det är en delvis tung berättelse, författaren är inte rädd för att skriva om svårmod, vilket jag uppskattar. 

Min sexåring tycker om boken, han reagerar och känner med lopporna. Han tycker att det är sorgligt när cirkusen brinner ner men får även känslan av hoppfullhet när de reser sig och går vidare.
Den här sidan är min favorit. Kanske för att den känns så oerhört ärlig, till viss mån brutal, och ändå vacker. Även om barn ska få vara barn så är det viktigt att de får se att livet tar flera och olika vändningar.

Vi tittar länge på likmaskarna och pratar kring dem. Det är naturligtvis upp till mig som förälder att avgöra hur detaljerat jag vill beskriva deras syfte men det öppnar upp för samtal kring döden och naturen.

När det handlar om böcker som ska läsas ur högt är det väldigt viktigt att texten flyter på. Med rätt flyt tycker jag som vuxen att det är roligt att läsa och de böckerna har en tendens att bli favoriter även för barnen.

Cirkusloppor på luffen är skriven på rim vilket ger ett behagligt tempo, även om rimmen är relativt långa så ger de en lättläst melodi.


Jag tycker mycket om den här boken, både för att den är annorlunda både i berättelse och illustrationernas något dystra kulörer som för att den är behaglig att läsa. Rekommenderas till en 3-6-åring i din närhet!

Du hittar den bland annat hos Bokus och Adlibris.
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!