2013-07-11

Mormorstårta!

En populär tårta med många olika namn och versioner, i min familj heter den kort och gott Mormorstårtan eftersom det var min mormors paradtårta. Jag har vuxit upp med den och den är en given favorit.

Då vi, när Stor kommit hem, ska fira att vi är av med lägenheten bakade jag en Mormorstårta men då jag ännu inte fått grepp om ugnen så blev botten inte helt färdig. Huvudsaken är dock smaken och den är där trots att konsistensen inte är perfekt.


Favoriten, mormors variant, innehåller hallon men vi hade inga så det fick bli blåbär den här gången.

Ingen kan beskylla mig för att göra vackra bakverk men goda blir de nästan alltid.
Mormorstårta

65 g Smör, rumstempererat
2½ dl Socker

Rör ihop.

4 Äggulor
2½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
5 msk Mjölk

Blanda med smeten, ett ägg i taget. Bred ut kaksmeten på ett bakplåtspapper i en långpanna med kanter.

4 Äggvitor
2½ dl Socker

Vispas till hårt skum. Bred över kakbotten.

Sätt in plåten längst ned i en kall ugn och slå igång den på 150-175 grader, gräddas i ca 20 minuter eller tills marängen fått lite färg.

Ta ut kakan, låt svalna, lossa från papperet och dela den på mitten. Lägg hallon (eller andra bär) på den ena halvan och bred över vispad grädde. Lägg den andra halvan ovanpå. Klart!

Den är extra god om den fått stå till sig i kylen över natten.


Vad heter marängtårtan i din familj?
- vs -

4 kommentarer:

  1. Har ingen paradtårta i vår familj. Sorgligt men sant. Fast när jag var liten var mamma en hejare på att göra egen schwarzwaldtårta! :-)

    SvaraRadera
  2. Frida Bergner2013-07-11 20:45

    Å, det är min favo tårta med som jag gör ofta. Den räcker ju till så många med. Jag kallar den som du, mormors tårta. :)

    SvaraRadera
  3. Den ser väldigt goood ut :) kram Diana

    SvaraRadera
  4. Brittatårta kallar vi den, fast mamma brukar ha banan mellan :)

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!