2013-08-29

Älggryta med vin och messmör - recept!

Varje gång vi har turen att få tag i älgkött så brukar vi passa på att göra en gryta av något slag. Det är så trevligt att ha den puttrande och väldoftande grytan stående på spisen under några timmar.
Som vanligt ser det inte så gott ut men smakar desto bättre.
Oftast höftar jag och har i lite av varje när jag kokar en gryta men förutom kött har jag alltid i morötter och lök. Den här gången skrev jag ner vad som användes.

Älggryta med vin och messmör

Ingredienser:
Ca 1 kg Älggkött, vi använde hälften högrev och hälften innanlår (funkar även med annat nötkött)
3 Gul Lök
4-5 dl Rött vin
10 Enbär, krossade
2 tsk Timjan

Salt, peppar
Smör att steka i

4 Morötter
3 msk Svartvinbärsgelé
3 msk Messmör
1 msk Soja

2 dl Grädde
Ev Vete- eller Idealmjöl till redning

Skär köttet i  jämnstora bitar, salta, peppra och bryn dem i smör i en stor gryta. Dela löken och lägg dem tillsammans med köttet. 

Mal enbär, blanda med timjan och häll i grytan tillsammans med vinet. Om det ej täcker köttet får du fylla upp med vatten.

Låt småputtra under lock i ca 2 timmar, se till att köttet alltid är täckt av vätska.

Skala och dela morötterna, blanda messmör, soja och gelé och lägg ner allt i grytan. Koka tills morötterna är mjuka. Hur lång tid det tar beror på hur stora morotsbitar du valt att göra.

Blanda till sist i grädde och smaka av med salt och peppar. Tillsätt redning om du vill ha en tjockare sås.

Servera med potatis eller ris, gärna en sallad, gelé och kanske rödbetor och saltgurka. Det är många olika tillbehör som lyfter en älggryta, ta det du är sugen på.

Smaklig måltid!
- vs -

1 kommentar:

  1. Men gud va gott !! det där är mat som är väldigt svår att få tag på "här nere i söder" - Om man inte är polare med en jägare förstås, men det är ju dessvärre inte jag !
    TACK för hjälpen med röstandet - nu blir det smoothies till mellis ett tag framöver :)
    KRAM

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!