2013-08-21

Brysselkakor / Brysselkex - recept!

Brysselkakor är mammas favorit och har blivit ett återkommande kakinslag i vår familj. På bilden har vi använt röd hushållsfärg men har tidigare gjort bland annat lila, blå, gul och det är även fint med ofärgat socker.
Brysselkakor kan inte ens jag göra fula, det är en fördel...
Brysselkakor
20-30 st beroende på tjocklek.

5 dl  Vetemjöl
1 dl  Socker
3 tsk  Vaniljsocker
200 g Smör

Blanda alla ingredienser tills det blir ungefär samma konsistens om en pajdeg, jag brukar använda en mindre matberedare. Forma degen till två rullar, plasta in och låt vila i kylen i 10 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

1½ dl  Socker
Några droppar hushållsfärg

Använd ett smörpapper som underlag, blanda socker och önskad färg med en gaffel. Rulla rullarna i sockret så det fastnar. 

Skär kakorna i önskad tjocklek, jag föredrar när de är 1-1½ cm tjocka, och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 8-12 minuter. 

En del vill ha dem lite knapriga, ta då ut dem när de fått färg. Andra tycker bäst om när mitten är lite mjukare och smälter i munnen, då ska de tas ut innan mitten reser sig.

Enkla och väldigt uppskattade kakor, what's not to like?
- vs -

4 kommentarer:

  1. Dom låter lätta att göra, det måste jag prova någon dag :)

    SvaraRadera
  2. Ohh dessa måste jag ju testa! Går dem att frysa och sen smakar lika gott när man tar ut dem?

    kram

    SvaraRadera
  3. Åhh, dom har alltid min farmor och dom är ju så goda :))

    SvaraRadera
  4. Åh vilken nostalgi! Min moster gjorde alltid dessa på kalas när jag var liten. De är så himla söta och goda med :) Så fint <3 Jennie

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!