2013-08-07

Tredje tecknet, Ingelin Angerborn - Recension!

Min dotter har läst Tredje tecknet av Ingelin Angerborn och här följer hennes omdöme.
Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon.

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de?
Den förra boken av samma författare, Rum 213, fick högsta betyg av min snart elvaåriga dotter men Tredje tecknet slår ännu högre. Jag tror att det är första gången hon på riktigt, riktigt upplever det jag så länge önskat henne när det gäller läsning: att verkligen känna.

Vare sig det är lycka, glädje, rädsla, skräck så är den där känslan oslagbar. Att ha möjligheten att leva sig in en annan värld, den värld författaren skapat, är en lyx jag tror att de flesta bokälskare uppskattar.

Den här gången följer vi Olivia som är med om riktigt ruskiga saker. Bland annat börjar hennes katt Smilla bete sig konstigt, hon stirrar på osynliga saker i rummet och blir skrämd av sådant bara hon kan se. Även Olivia ser oförklarliga saker och försöker förstå vad det är som händer.

Det handlar om spöken, övernaturliga händelser och som min dotter säger är riktigt spännande och läskig. Hon blir tidvis så rädd att hon måste lägga ifrån sig boken och berätta för oss vuxna vad hon just läst. Hon är helt tagen av texten och det som händer, inlevelseförmågan står på topp.

Ingelin Angerborn verkar enligt min dotters erfarenhet, vara en av de författare som förstått vilken typ av språk som gör sig bäst för tweenies och jag ser fram emot hennes kommande alster så att min dotter får fler fantastiska läsupplevelser.


Tredje tecknet rekommenderas varmt till ett barn i mellanåldern (9-12 år) i din närhet.

- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!