2013-09-08

Kardemummakaka med och utan äpple - recept!

Jag har helt snöat in på kardemummakaka och varje gång gör jag dubbel sats. Den här gången testade jag att göra den ena kakan med äppleklyftor i och det blev riktigt gott.
Kardemummakaka

100 g Smör, smält
6 dl Vetemjöl (siktat dinkel går också bra)
2 dl Socker
3 tsk Bakpulver
4½ tsk Malen Kardemumma el 3 tsk nystötta Kardemummakärnor
1 Ägg
1 dl Grädde
1 dl Vatten

Pärlsocker
Kanel

Blanda, mjöl, bakpulver, kardemumma och socker. Tillsätt ägg, vatten och grädde och rör om väl.  Blanda i det smälta smöret och rör slätt.

Häll smeten i en rund bröad bakform, strö pärlsocker och kanel ovanpå. Grädda i 175 grader, nederst i ugnen i 35-40 minuter.

Låt svalna i formen med bakduk över så riskerar du inte att kakan blir torr.

Kardemummakaka med äpple

Samma recept som ovan

2 Äpplen
Socker och kanel

Skala äpplena och skär dem i skivor/tunna klyftor. Lägg i en bunke med socker och kanel, låt marinera medan du gör kaksmeten.

Jag brukar använda kokossocker eftersom den har en lätt kolasmak vilket passar bra just som smaksättning.

När kakan är klar och smeten i formen trycker du ner äppleskivorna i kakan och strör på pärlsocker och kanel.

Eftersom jag gör dubbel sats varje gång så hamnar den ena kakan i frysen, den tinar snabbt och smakar som nybakad i flera dagar. Bra att ha redo för oväntade fikagäster eller väntade skolbarn som vill ha något att doppa i sitt mjölkglas.
- vs -

4 kommentarer:

  1. Åh mums!! Denna får vi allt prova :)

    Tack snälla du, blir så himla glad!

    <3 Jennie

    SvaraRadera
  2. Åh det både ser ut och låter för himla gott fina du:)
    Svar: du är bara för go, stort tack och som du säger verkade det som att solen lös över hela landet idag:) kram kram

    SvaraRadera
  3. Kardemummakaka är helt klart bland det bästa fikabrödet!! Jag har aldrig gjort med äpplen i men det måste jag ju prova nu!

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!