2013-09-11

Proffsens make up-tips för dig med rosacea!

Om du eller någon i din närhet lider av rosacea följer här intressant information om bästa sättet att sminka sig under de sämre skoven. 
Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar centrala delar i ansiktet som näsa, kinder, panna och haka.
Vanliga symtom är rodnad, svullnad, knottror och varfyllda blåsor. Stickningar och klåda förekommer också. Ofta börjar besvären genom att man får en diffus rodnad och ytliga blodkärl i det drabbade området, och med tiden kan det bildas knottror och varblåsor.
Rosacea uppträder vanligtvis växelvis med månader av försämringsperioder och mer eller mindre besvärsfria perioder (s.k. skov). Rosacea drabbar män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor. Det är ovanligt att få besvär före 20 årsåldern. Ofta börjar rosacea i 30- till 40-årsåldern.
Conny Bäckström är makeupartist och har sminkat deltagare för Idol, Stjärnorna på slottet och showgruppen After Dark. Detta är hans bästa hudvårds- och makeuptips för den som har rosacea:


Var uppmärksam på sådant som irriterar
Starka tvålar, vissa hudkrämer liksom solexponering är bra att undvika om man har rosacea. Tänk även på att kaffe, alkohol och starkt kryddad mat kan utlösa besvären.

Rengöring
Välj en mild ansiktsrengöring som passar din hudtyp, gärna fri från parfym och färgämnen. Använd fingertopparna och rengör med lätta rörelser, gnugga och skrubba inte huden. Skölj med ljummet vatten. Badda ansiktet torrt med en mjuk bomullshandduk.
Ansikte
Använd en gultonad olje- och parfymfri foundation och concealer med UVA/UVB skydd. Foundation ska matcha din hudton så nära som möjligt medan concealer bör vara en nyans ljusare. Applicera i lätta rörelser med en antibakteriell foundationborste. En mineralfoundation är ofta ett bra val för hud med rosacea, eftersom den oftast inte innehåller irriterande ingredienser.
Kinder
Var sparsam med rouge. Mineralrouge är ett bra alternativ. Eftersom huden redan tenderar att ha en del färg, så svep lätt på kinden med en skir nyans (om du använder rouge alls).
Ögon
Satsa på en skonsam ögonmakeup, använd gärna parfymfria och allergitestade produkter. Mascara och eyeliner ska vara lätt att applicera och lätt att ta bort genom att bara skölja med ljummet vatten. Välj neutrala toner, de är mindre irriterande än skuggor med starka toner då de innehåller mindre pigment.

Läppar
Undvik röda nyanser på läpparna eftersom det kan framhäva hudens rodnad. Använd en neutral färg. Ett bra alternativ är beigetonat läppglans.
Rosazol är det första receptfria läkemedlet mot rosacea och verkar på rodnad och hudutslag. Tidigare var all medicinsk behandling receptbelagd. Rosazol (metronidazol 1 % kräm) är ett lokalt verkande antibiotikum som kan hjälpa till att dämpa de inflammatoriska processerna i en rosaceahud.

Metronidazol kräm har utvecklats av svenska hudläkare och har med goda resultat använts för behandling av rosacea sedan mitten av 80-talet. Rosazol säljs receptfritt på apotek. Personer som misstänker att de har rosacea bör få en diagnos av läkare innan behandling påbörjas. Rosazol är fri från konserveringsmedel.
- vs -

1 kommentar:

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!