2013-11-05

Gravera ljus!

I helgen hade vi lite familjepyssel, de stora barnen graverade ljus som ska bli julklappar till mormor respektive farmor. 

Mormor och farmor - sluta läs!

Vi har ett nytt multiverktyg från Dremel tillsammans med några tillbehör som dagen till ära skulle invigas. Det finns ju massor av skoj som vi kan göra, både avancerade och enkla men vi valde att börja med ett av de simplare idéerna. Så snart vi fått tag i kottar så ska vi göra en dörrkrans och lite annat julinspirerat pynt.
Barnen klippte ut pappersmallar i samma storlek som blockljusen och ritade egna mönster på dem. Stor valde att skriva ordspråk på sina två ljus medan Mellan ritade gräs/kungakronor på det ena och stjärnor/snöflingor på det andra.

Stor hade inga som helst problem att gravera ljusen, visst var det lite pillrigt och stearinet blåste omkring på bordet. Man får borsta ren ljusen med en mjuk borste efteråt. Den färgade ytan på de olika ljusen vi använde varierade i tjocklek så vi använde två olika gravyrstift.

Det är ett måste att täcka ytorna man arbetar vid innan start. Vi har en vaxduk som åker fram när det ska målas, klistras eller jobbas med något kladdigt och den ser ut därefter. Känns bra att ha oömma saker som underlag.
Till en början vågade Mellan inte riktigt hålla i maskinen själv men efter ett tag kände han sig trygg med det. Det var ju inte så att vi lämnade barnen utan satt hela tiden bredvid och övervakade.
Vår maskin heter Dremel 4200 och de tillbehör vi använde är gravyrstift 0.8 och 1.6 mm. Instruktionerna till just det här pysslet hittade vi på Dremels sida där även några av de andra pyssel vi tänkt ge oss på efterhand.

Som alltid när vår familj ska göra något tillsammans så blev det bråk om allt och ingenting men det slutade bra. Båda barnen är nöjda med sina ljus och jag hoppas att mottagarna kommer bli glada för sina kommande julklappar.

Hela familjen tycker att det är jättekul att ha ett så mångsidigt verktyg, barnen tyckte det var spännande att få använda något så rejält och de behöll samtidigt den respekt verktyget kräver.

Jag kommer lägga ut det vi tillverkar efterhand och säger som The Cable Guy "There is no end to the possibilities!".
- vs -

6 kommentarer:

 1. Åh vad fina julklappar dom kommer få:) Mysigt att pyssla ihop, längtar till jag kan göra det med Selma:) Ha en fortsatt bra dag fina du! Kramar

  SvaraRadera
 2. Vilka fina ljus :) mysigt att pyssla kram Diana

  SvaraRadera
 3. Verkligen fina ljus! Sånt där uppskattas ju verkligen att få :)

  SvaraRadera
 4. Superfina!! Perfekt julklapp från de små!:-)
  Kram

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!