2014-02-25

Matlagning med barnen!

Under många år har vi periodvis varit duktiga på att planera veckans middagar så att vi inte behöver panikhandla varje dag. Det fungerar ett tag sedan är det något som gör att vi tappar strukturen och är tillbaks på noll.

Nu har vi bestämt oss för att göra ett nytt försök och den här gången involverar vi de två äldsta barnen i matlagningen.

De har fått en varsin dag då de får bestämma maträtt och tillaga den, självklart med den hjälp från oss vuxna de kommer behöva. Vi har testat det här under två veckors tid och hittills har de valt relativt enkla rätter, att steka på sådant som är halvfärdigt eller endast behöver skäras. 

Den här veckan har de båda valt rätter som måste lagas från grunden och det visar redan på en vilja och lust att lära sig och inte minst att de vill ha ordentlig och god mat.

På det här sättet hoppas vi att barnen inte kommer klaga på valet av maträtter, att vi sparar pengar och att hela familjen känner sig mer delaktiga i vardagsbesluten. Dessutom borde de förstå att maten inte bara trollas fram varje dag, att det tar sin lilla tid och att man faktiskt blir ledsen när någon säger att det är äckligt eller så. Det innebär även att de kan välja en rätt som den andra ogillar och det bör ge båda barnen möjlighet att tänka till när det är den andres tur att välja. 

Och så lär de sig att laga mat, bara det är guld värt för alla inblandade.

Har ni något liknande upplägg i er familj?
- vs -

4 kommentarer:

 1. Så kul! Edvin skulle ä l s k a att få chansen att laga mat. Men jag är en såndär "tråkig" mamma som helst fixar i köket själv, så allt blir på "mitt sätt". Men han har fått börja baka lite själv medan jag bara står på sidan om och berättar vad han ska göra :)

  Annars är vi också periodare när det gäller veckans middagar. Men vi är nog alltid ganska duktig på att veckohandla så det finns mat och sånt att göra en maträtt varje dag. För det där med att handla mat är typ veckans tråkigaste ;)

  Kram!
  Ps. Skönt att höra att det inte bara är jag som misslyckas med muffins ;)

  SvaraRadera
 2. Vilken smart idé!
  Jag har skrivit matlistor i perioder också, men så kommer en sån där dag när man inte är sugen på det som står och så blir det bara helt fel och så struntar man i hela listan tillslut ;)

  SvaraRadera
 3. Vi har börjat lite smått att sonen får bestämma en maträtt och sen ska han vara med och laga den. Men allt han vill önska är blodpudding och pannkaka, suck. Sen har han inte så stor lust att vara med och laga den heller. Men det kanske funkar bättre om några år, han är ju ändå bara 5 :p

  Men vi har pratat om att börja om med veckomenyer, det skulle förenkla vardagen här. Särskilt för mig som vill gå ner i vikt.

  Såg en som körde copy+paste på ett inlägg, tycker det är rätt trist. Kan berätta mer i ett mindre offentligt forum vid tillfälle ;)
  Tradera är bra, tror man får bättre betalt där än på loppis många gånger! Men då är det ju det där att man ska iväg till posten och skicka och man ska ta reda på vad porto kostar i förväg..puh..nej, jag orkar inte.

  SvaraRadera
 4. Skrev en väldigt bra kommentar men den ville tydligen inte till dig. Jag försöker igen.

  När barnen var små fungerade det där med matdagar. De planerade, handlade, lagade och diskade. Men mina arbetstider fungerade inte med längre skoldagar och vi tappade de fina stunderna.
  Visst händer det att de hjälper till. Maja rörde ihop såsen idag. Men oftast kommer de hem till färdigdukat bord.
  Ska försöka införa något igen. Kanske kan det bli en mamma-barn stund i köket.

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!