2014-03-14

Flickan i de vindlande gångarna, Moa E Sandberg - Recension!

Min elvaåriga dotter har läst boken Flickan i de vindlande gångarna av Moa Eriksson Sandberg och här följer hennes utvärdering.
Läsålder: 9-12
Utgiven av Rabén & Sjögren

Det är vinter och ett och ett halvt år sedan Linda Palm försvann. Hanna har flyttat till Göteborg och lämnat Rydöbruk och allt det hemska som hänt bakom sig. Kvar finns bästa vännen Jonna och coola Sabina. Och Janek, förstås. Janek med de vackra grå ögonen och de mjuka läpparna.

Nu är det sportlov och Hanna är tillbaka i Rydöbruk och hälsar på Jonna. Allt är välbekant, men ändå liksom främmande. Är Janek och hon fortfarande tillsammans? Vem är tjejen som klänger på honom? Och Sabina och Hanna, är de verkligen vänner?

Så får de höra att Olivia, en tjej i Hannas gamla skola, försökt ta livet av sig och ligger i koma på sjukhuset. Samtidigt börjar konstiga saker hända - en försvunnen skolkatalog ligger plötsligt uppslagen mitt på golvet, en boll som låg i förrådet är plötsligt i Sabinas rum. Som om någon eller någonting vill ge dem ett tecken. Kan Olivias självmordsförsök hänga ihop med mordet på Linda Palm? Plötsligt känner Hanna det igen - någon i Rydöbruk väntar på henne. Var det ett misstag att återvända?
Flickan i de vindlande gångarna är en fristående fortsättning på boken Den första flickan skogen möter.

Stor tycker främst att boken är mycket spännande. Det är bra skrivet kring det obehagliga ämne boken hanterar, texten är lättförståelig och griper tag i läsaren.

Boken innehåller oerhört realistiska händelser som blandas med, ska vi säga, spökerier. Ett självmordsförsök, ett mord, övergrepp och tecken från andra sidan försöker samsas om utrymmet i en vanlig tjejs liv.

Det här är en bok som tydligt påvisar att man inte alltid kan lita på de som man borde kunna lita på. Ett viktigt ämne som tål att upprepas, något jag som förälder uppskattar att min dotter får läsa om i en välarbetad text. 

Min dotter rekommenderar Flickan i de vindlande gångarna som en spännande, otäck och lärorik bok till andra 11-12-åringar.
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!