2014-03-07

Lättlästa böcker!

Min äldste son var 6 år när han började första klass, han kunde bokstäverna och stavade sig fram genom orden. Efter en termin och en 7-årsfödelsedag började han få in ett flyt i läsningen. Han stressade ibland upp sig över läsläxan men blev nöjd när han insåg att det var väldigt få ord som han stakade upp sig på. 

Vi provade att låta honom läsa böcker själv och tog av de vi har här hemma. Exempelvis Alfons Åberg-serien, som han egentligen kan utantill, var för svåra för honom. Det berodde troligen på att det ofta var för mycket text på varje enskild sida vilket gjorde att han tappade tråden efter en stund.
Lättläst-serien från Rabén & Sjögren innehåller väl utvalda berättelser som passar nybörjarläsarna, 6-9 år.

Av Mats Wärnblad & Micaela Favilla
Det har regnat i flera dagar och besättningen på piratskeppet Sjöpesten börjar bli rastlös. Då får Gullan Råskinn en idé; de ska segla till Söderhavet!

Men det måste vara något fel på kartan, för där Söderhavet ska ligga är det svinkallt och fullt av isberg. Inte blir det bättre när skeppet fryser fast i isen och ett gäng hungriga isbjörnar närmar sig. Vad ska de nu hitta på? Tur att Morgan är listig.

Av Mymie Doinet & Mélanie Allag
Julia har vunnit en resa till Nordpolen, och tillsammans med sin nya kompis Nanook ger hon sig ut på upptäcktsfärd i en kajak. Ensam på ett isflak hittar de en isbjörn som kommit bort från sin mamma. Hur ska de få med sig isbjörnsungen hem? Och hur ska de själva förresten hitta hem, när det har börjat blåsa upp till storm ute på havet?

Julia är en tjej med en alldeles särskild förmåga - hon kan prata med djur. I varje bok blir hon vän med ett djur som på ett eller annat sätt behöver hennes hjälp. Som tack får hon följa med på äventyr till världens alla hörn. I slutet av varje bok finns ett faktaspäckat uppslag där nyfikna läsare kan lära sig mer om djuret i just den boken.
De två böcker som Mellankillen läst, Fast i isen och Du är inte ensam, har väl avvägd mängd text per sida, bra textstorlek och ett lättförståeligt språk.

Båda böckerna är roliga och spännande, Mellan skrattar vid flera tillfällen och berättar gärna för oss andra om de olika händelserna. De har blivit lästa vid flera tillfällen och har fungerat perfekt som läsning vid läggdags.

Fast i i isen ingår i bokserien Morgan och piraterna medan Du är inte ensam ingår i serien Julias djur, samtliga är utgivna av Rabén & Sjögren.

Det allra bästa är att Lättläst-böckerna gjorde honom stolt över att han klarade det så bra. Han fick chansen att leva sig in handlingen i sin egen takt och känslan av att säga att han läst ut en mittemellanbok själv var uppskattad.

Nu hoppas den här bokälskande mamman att även barn nummer två blir en bokslukare!
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!