2014-03-12

Så var det palmolja...

Det var lätt att välja bort natriumglutamat, det är lätt (om än tidvis dyrt) att välja ekologiskt och att det är bäst att laga mat från noll vet jag.

Då kommer nästa larm. WWF skriver om palmolja här och det är både intressant och jobbig läsning. Kortfattat innebär den stora produktionen av den billiga vegetabiliska oljan att regnskogen skövlas för att ge plats åt de här plantagen. Arter hotas och miljön tar skada.
Det är ett väldigt snyggt träd, oljepalmen (Elaesis Guineensis), men det behöver väl inte ta över?
Bild från WWF.
Dags att börja läsa innehållsförteckningarna ännu lite noggrannare och rata vaddå? Just palmoljan är sällan specificerad utan går under beteckningen vegetabilisk olja, ska jag då undvika vegetabiliska oljor i det stora hela?

I exempelvis Kexchoklad, som slinker ner lite då och då, anges oljan som vegetabiliskt fett. Visserligen kommer det ett certifieringskrav där palmoljans ursprung måste spåras och då kan man åtminstone välja ett ekologiskt alternativ. I de fallen är miljöaspekten övervägd men naturligtvis är även palmolja dåligt för kroppen.

Tydligen är palmolja det fett som ökar kolesterolet mest och är nästintill jämförbar med transfetter.

Det är så frustrerande att försöka göra rätt. Att undvika halvfabrikat så gott det går jag orkar är en väg. Att vara självförsörjande och odla mina egna råvaror är ett annat sätt, som tyvärr är helt omöjligt. 

Jag väljer att fortsätta använda ekologisk rapsolja, riktigt smör och grädde som fettkällor. Lightprodukter var det längesedan vi slutade med. Ekologiskt och kravmärkta produkter efter tillgänglighet och så länge det är ekonomiskt försvarbart.

Ja, det kan vara för dyrt ibland, tyvärr men så är det.

Vi får ta en extra koll på innehållsförteckningen och försöka förstå vad som är vad och undvika palmolja så gott det går. Ju färre Kexchoklad, desto bättre. Inga fler SantaMaria-tacoskal, Ahlgrens Bilar eller Annas Pepparkakor.

Hur tänker du kring palmolja?
- vs -

3 kommentarer:

 1. Jag hörde om det "larmet", men har inte satt mig in i det än. Jag trodde inte att det var palmolja i Kexchoklad och det andra du listade, jag som köpte tacoskal från SantaMaria nu ikväll... Men hur ska man hålla koll på allt man ska/inte ska äta? Det är ju en djungel (hehe)!

  SvaraRadera
 2. På sykursen igår fick jag veta en annan sak som jag aldrig tänkt på.
  (När vi nu talar om miljö och vara avstamp samt vad vi stoppar i oss.)
  Fleece - denna smarta produkt skapad som en restprodukt från plastflaskor. Detta smarta och, trodde jag, bra val för miljön. Visar sig vara en miljöbomb.
  Okej, du återanvänder pet-flaskor men fleece utsöndrar plast i vårt vatten varje gång det tvättas och när sedan plagget kastas har vi fortfarande ett plastproblem i soporna. Fast i nytt format.
  Visste du att vi kastar 8 kg textilier i soporna per person och år?
  Jag tror vi måste så mycket som vi kan (orkar) göra. Medvetna val så gott det går.

  Ingen kan göra allt men alla kan göra lite.

  SvaraRadera
 3. Är verkligen en djungel med vad man ska äta och inte med nya larm hela tiden, man får göra sitt bästa helt enkelt och undvika de saker man ve allt eftersom ;)
  När Emma var liten var det ngt larm om att den vegitabiliska oljan i all välling och gröt var palmolja men tror de ändrade det sen..

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!