2014-04-12

Diagnos: Karpaltunnelsyndrom i båda händerna

Vid mitt återbesök hos vårdcentralen fick jag träffa en läkare som specialiserat sig inom ortopedi. Hon testade min rörlighet och styrka i handleder och fingrar och kom fram till att jag har Karpaltunnelsyndrom i båda händerna.

1177 Vårdguiden skriver:
Det är vanligt att man får stickningar och domningar i fingrarna, framför allt på natten. Om besvären känns i tummen, pekfingret, långfingret och eventuellt ringfingret kan det vara karpaltunnelsyndrom, som är vanligt men sällan allvarligt.
Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom den går en viktig nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven kommit i kläm.
Om trycket är kraftigt eller långvarigt kan nerven skadas. Karpaltunnelsyndrom kan innebära ett hinder i vardagen, om man får nedsatt känsel, får ont eller blir fumlig.
Hos gravida kvinnor är karpaltunnelsyndrom relativt vanligt. Orsaken är de hormonförändringar som man får under graviditeten. Obalansen i hormonerna påverkar kroppens vätskebalans och kan göra att det samlas mer vätska i kroppens vävnader. Det kan i sin tur orsaka tryck på nerven.
Det förklarar en del och även om den värsta värken i fingrarna kommit först efter graviditeten så kan det ändå bero på den. Om det är så att jag fortfarande har en del vätska i kroppen så kan svullnaden gå ner och händerna återgå till normalt.

Annars är det operation som gäller (med sex veckors total ickeanvändande av händerna efteråt!!) men jag hoppas ju att det är graviditeten och amningshormonerna som spökar och att det därför kan gå tillbaka när jag slutat amma.
Fula och begränsande torgvantar deluxe som ska hjälpa till så jag borde inte gnälla.
De här handledsstöden jag köpte på apoteket igår avlastar verkligen handlederna och jag kände redan under eftermiddagen att jag inte hade lika ont som annars. 

Men. Och det är ett stort men. De begränsar rörligheten rejält, jag kan knappt göra någonting med dem på. Bära bebis eller amma med en hård skena på vardera hand fungerar inte alls. Det märks verkligen hur mycket man använder händer och handleder, nästan varenda rörelse påverkas.

Även de mest basala sakerna som att lyfta upp en kopp till munnen (kaffe), öppna frysen (glass) och hålla i fjärrkontrollen (film). Viktiga grejer minsann...

Oavsett vilket så är jag glad att veta vad kraftlösheten och värken i fingrarna beror på och att det finns förhoppning om att det kan släppa taget om några månader. Tills dess får jag använda stöden så mycket det går, hela nätterna och delvis under dagtid och hoppas att det slutar göra så ont och att jag inte blir mer fumlig.
- vs -

6 kommentarer:

 1. Blä :(
  Kan du inte ha mjuka stöd och variera med?
  Jag hade värk i handlederna förr (blev bättre sen jag fick Lava!) och använde mjukt stöd när jag behövde använda händerna mer.fast de hårda är bäst.
  Hoppas att dina besvär försvinner av sig själv. Kanske när du slutar amma om inte förr.
  Kram till dig ♡

  SvaraRadera
 2. Skönt att du fått svar nu iallafall, så det kan bli bättre. Min mamma har såna där handledsstöd också och nej, det är inte så fint kanske. Men huvudsaken att dom hjälper... Jag hoppas som du, att det blir bättre så snart du slutar amma!

  KRAM

  SvaraRadera
 3. Åh, vilket h-vete det där är! Fick karpaltunnelsyndrom i båda händerna när jag var gravid.. De ville operera när jag var i vecka 33-34 om jag minns rätt, men själv kände att det inte alls var en bra idé eftersom jag var/är ensamstående och ville inte riskera att vara nyopererad med en nyfödd (eftersom jag hade så mkt problem med sammandragningar så fanns det risk för en förtidig förlossning). Jag har än idag (6 år senare) problem med händerna.. Dock inte samma strålande smärta som när jag var gravid, men ont i fingrarna och en avdomnade känsla ibland.

  SvaraRadera
 4. Men skönt att ha ett namn på värken! Och jag hoppas och håller tummarna för att det ska gå över av sig själv! För en operation med fyra små hemma är ju inte alldeles roligt ....
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hoppas du slipper operera, förstår det blir besvärligt med fyra barn därhemma varav en pytteliten! :/ Men om du måste så kan jag berätta att min mamma har opererat sig för detta och blev jättebra efteråt :)

  SvaraRadera
 6. Hade problem efter Maja. Tappade saker. Till och med Maja en gång när jag skulle lyfta henne ur sängen. Usch! Tur sängen var mjuk.

  Mina problem försvann med skenor. De var jobbiga att ha på när man hade bebis. Krångliga, styva och åkte av hela tiden. Men de hjälpte. Jag slapp operation. Kroppen är fantastisk och kan reparera sig själv.

  Hos oss verkar det vara en genetisk svaghet. Det är fler av föräldrar, syskon, fastrar, farbröder och kusiner som är opererade för karpaltunnel än de som inte är det. Konstigt!

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!