2014-04-27

Trädgårds- och odlingshjälp önskas!

Det här blir vår första riktiga sommar med en egen tomt där drömmarna är många men kunskapen liten.

Då vi bor i fjällen som har, vad det verkar, sitt alldeles eget klimat är det svårt att veta hur vi ska tänka när det kommer till odling och trädgårdsplanering.

Vi har en naturtomt där vi lagt grus på den stora plana del som omringar huset medan en del består av skog (mossa, fjällbjörk, gran, bäckar, myrmark) som sköter sig självt. Men så har vi en liten plätt på husets baksida som vi vill ha hjälp med.

Förra året strödde vi sporadiskt ut gräsfrön och som bilderna visar så har det faktiskt tagit sig, om än fläckvis.

Drömmen vore en stadigt blommande och grön slänt. Inga raka linjer utan mer ängstuket.

Och rabarber, jag skulle älska att ha en egen rabarberplanta. Hur går man tillväga?


Vi bor i den vita odlingszonen; fjällregion.

Mina lekmannatermer för jorden är att den är lerig. Marken är blöt och vattnet här är mycket kalkrikt.

Husets baksida ligger relativt skyddat för vind och får sol kring åtta timmar/dag.

Vad kan vi göra?  Frösådd eller lökar? Vad överlever?

Alla tips och idéer emottas tacksamt!

- vs -

3 kommentarer:

  1. Sv: Det värsta försvann ganska snabbt efter förlossningen, ungefär då jag hade gått ner alla min gravidkilon (ca 2 månader efter förlossningen), men jag har än idag besvär och det har ju gått 6 år nu. Jag tror det är något jag kommer få dras med.. Kanske att det blir bättre när jag gått ner min övervikt som jag släpar på idag :P Ett litet tips är att utesluta salt i mat, det gjorde jag och det blev lite bättre faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Tips..kolla om det finns nån i närheten som studerar till trädgårdsmästare. De brukar gärna ställa upp relativt billigt! Syrran anlitade en sån som tog 1000 kr för att besöka deras trädgård och komma med ett förslag utifrån syrrans önskemål. Det blev jättejättefint sen när de satte planerna i verket!! Det gjordes saker som varken jag eller syrran nånsin hade kommit att tänka på, så hon var mer än nöjd med de investerade 1000 kronorna :)

    SvaraRadera
  3. Några vänner till oss anlitade en trädgårdsarkitekt och blev otroligt nöjda. Det var inte heller så farligt dyrt som man kan tro. De betalade totalt 1800 kronor.

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!