2014-05-15

Bröd i papper - recept!

Såg ett recept hos Hembakat som verkade lagom enkelt och såg gott ut som jag bestämde mig för att prova. Brödet bakas och jäses direkt i ett papper och det var nog det som lockade. Att hoppa över moment och att ta genvägar är min grej.

Min variant jäste mer än originalreceptets så det blev fyrkantigt och fulare än det men gott ändå.
Bröd i papper
2 st limpor

½ paket Jäst
5 dl Mjölk
½ dl Rapsolja

Smula jästen och lös upp i ljummen mjölk och olja.

2 tsk Salt
4 dl Rågsikt
8 dl Vetemjöl

Blanda och arbeta ihop. Degen blir spänstig och lättarbetad, forma degen till två limpor och rulla dem i mjöl.

Vik två bakplåtspapper på mitten, vik in kortsidorna en liten bit och häfta ihop dem. Lägg limporna i pappret. Låt jäsa 1-1½ timme.

Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.

Grädda bröden i mitten av ugnen, 250 grader i 8-10 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 15-20 min.

Låt svalna helt innan du skär upp brödet.
- vs -

1 kommentar:

  1. Ser så gott ut och verkar vara ett toppenrecept.
    Lägger det till den där högen med "Måste testa".

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!