2014-06-20

Dömd, Pascale Vallin Johansson - recension!

Min snart tolvåriga dotter har läst boken Dömd av Pascale Vallin Johansson och här följer hennes utvärdering. 

Dömd är den första delen i Amargitrilogin, en spännande och magisk berättelse om kampen för frihet.
Utgiven av Rabén & Sjögren.
Det finns ingen rättvisa, det inser Amir, Lo och Vidar så snart de kommit som fosterbarn till gården Himmelsfrid. Gården är allt annat än himmelslik; barnen bevakas hela tiden och straffas så fort de gör minsta lilla fel. Där härskar Gunvor, eller fostermor, som hon vill kallas. Hennes uppgift är att göra folk av barn till dömda mördare. 


Amir, Lo och Vidar tror alla tre att deras mammor är oskyldigt dömda, och tillsammans tänker de ta reda på sanningen. Frågan är bara hur de ska ta sig över muren med elstängsel som omringar Himmelsfrid. Kan de få hjälp av dolda krafter? Och vågar de verkligen lita på varandra?
I boken möter vi tre barn vars mammor är dömda för mord. De blir fosterbarn på en gård och blir vänner i sin gemensamma tro att deras mammor är oskyldiga. Barnen blir vänner och de tror att det är ödet att de möts på det viset.

På gården blir de kallade "mördaryngel" och Amir, Vidar och Lo behandlas som slavar. De måste arbeta hela tiden och bestraffas hårt om de missköter sig.

Dömd är otroligt spännande, boken är skriven så att man lever sig in i det totalt och det är betryggande att det är en påhittad historia. Obehagligt och spännande. Slutet får en att längta, längta efter att få läsa del två - Flykt.
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!