2014-06-15

Tips på kalla bufférätter önskas - vinn en goodiebag!

I sommar fyller min mamma jämnt och hennes man fyller halvjämnt och det ska firas med en sommarfest. Ett fyrtiotal gäster är bjudna och vi ska bjudas på buffé där det allra mesta ska vara kallt. 

Festen kommer att vara hemma hos dem och även om vi kommer vara många som kan hjälpa till med matlagning och annat så finns det begränsat med plats för förvaring (ett kylskåp) och det finns bara en ugn.


Därför vore det toppen om ni kan komma med förslag på rätter som kan förberedas hemma hos oss andra, frysas ner och tas med.


Har ni några tips på bufférätter som fyller följande kriterier?


- Kan tillagas i förväg.

- Kan frysas.
- Serveras kallt.
Goodiebgen innehåller boken Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann i Excess-format, ett lila och ett rosa nagellack från Depend, ett blått nagellack från Miyo, fyra Absolut Torr våtservetter, Lösögonfransar från Depend, Retardex minimunspray och en Body Milk från Decleor.
Jag är så tacksam för alla användbara tips och en av er får den lilla goodiebagen på bilden som tack. Lämna ditt förslag, eller fler om du har, som en kommentar.

Stort tack på förhand!

- vs -

23 kommentarer:

  1. Kall fläskfile el fläskytterfile som helsteks i ugn penslad med soya och grillkrydda. Delas sedan ich läggs i marinad med italiensk salladsdressing 1 dygn. //Helene

    SvaraRadera
  2. Piroger med olika fyllningar.
    Matmuffins i minimuffinsformar?

    SvaraRadera
  3. Mina tips:
    Dessa går perfekt att laga till innan och frysa in:
    http://www.ica.se/recept/pastejer-med-soltorkade-tomater-257243/
    http://www.spisa.nu/3.12233/recept/bacondadlar-plockmat/
    http://annamittimaten-recepten.blogspot.se/2012/06/kycklingspett-med-couscoussallad.html
    http://www.spisa.nu/3.13365/recept/sma-olivfyllda-ostmuffins/
    http://alltommat.se/recept/fetaostsnurror/
    http://www.ica.se/recept/vasterbottenostpaj-676276/
    Marinerad fläskfile som man grillar hel och sedan skivar upp vid servering.
    Dessutom måste jag tipsa om detta recept som visserligen kräver kylskåpsplats men jag lovar att det är värt det:
    http://www.ica.se/recept/teriyakimarinerad-rostbiff-med-sesamfron-666721/

    Hoppas att ni får en trevlig fest!

    care69(at)live.se

    SvaraRadera
  4. Här kommer lite tips: kycklingklubbor, olika pajer (både mat och fika pajer funkar), mat muffins, pizzabullar, mini pizzor, kassler, skinka av olika slag, pastasallad, ost och kex, tzatsiki, sallad, matbröd m.m.

    Kram Sanna
    mammasvardag@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. Ingen sommarbuffé utan plättar och pizzabullar !
    Enkelt att göra, funkar bra att frysa och gillas av dom flesta :)
    Kram

    SvaraRadera
  6. Min italienska pastasallad (6-8 pers)

    ¾ - 1 pkt Barilla pasta penne
    1 liten påse ruccola
    1 liten rödlök i tunna skivor
    ½ kruka basilika
    ca 1 dl flagor av parmesanost alt ½ burk fetaost i tärningar
    1 liten påse pinjenötter
    ½ burk soltorkade tomater i balsamico olja
    15-20 svarta italienska oliver

    Marinad:
    drygt ½ dl olivolja + 1-2 msk olja från burken med soltorkade tomater.
    1 tsk balsamicovinäger
    1 tsk citronsaft
    1-2 tsk flytande honung
    1 msk vatten
    salt, peppar

    1. Koka pastan ”al dente” och spola av genast i kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag.
    2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Låt svalna på ex en tallrik.
    3. Blanda ihop marinaden i en stor skål och smaka av med salt, peppar och honung. Tillsätt strimlad basilika och rödlök. Smaka av igen!
    4. Tillsätt ruccolan och blanda väl.
    5. Tillsätt övriga ingredienser utom pinjenötterna. Låt stå svalt i kylen i några timmar och ”mogna”. Tillsätt pinjenötterna innan servering. Jättegott att servera till exempel italienska charkuterier såsom salami, mortadella och parmaskinka!

    SvaraRadera
  7. Frida Bergner2014-06-16 23:28

    Vad härligt med en stor sommarfest.

    Mina tips är potatissallad, olika röror, kallskuret t,ex rostbiff, kalkon och goda korvar, pastasallad, västerbottenpaj, mat-muffins, skaldjur både lösa och i röror. Det finns mycket gott man kan göra som är enkelt, gott, går snabbt att fixa och förberedas innan.

    Hoppas du hittar något bra.
    MVH/ frida-6@hotmail.com

    SvaraRadera
  8. Favoriten är en sallad med ägg, räkor, skinka, kall kokt färskpotatis, rädisor, sallad, vitkål, gurka och tomat. Serveras med dressing efter behag.

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Brödpinnar med färskost dipp är perfekt på ett buffé bord.
    Dom kan göras en vecka innsn och förvaras i rumstemperatur i en burk med tätslutande lock.
    Pizza bullar är också gott kallt och kan göras flera veckor innan och förvaras i frysen. Ta fram och lägg i kylen dagen innan så blir dom bäst.
    Snittar fryser man ju inte ner men dom kan göras dafen innan och läggas i burk i kylen över natten. Då blir dom inte skrymmande och sen lägger man dom bara på ett fat vid serveringen.
    Tortilla snibbar är nåt vi brukar ha.
    Man lägger fyllning tex ost, skinka och chunky salsa mellan två Tortilla bröd. Stek dom i torr stekpanna tills osten smält så dom sitter ihop.
    Dela sen i snibbar.
    Når dom svalnat styck fryser man dom i ett par timmar innan dom kan läggas i en påse.
    Då klibbar dom inte ihop.
    Sen tina över natten i kylen och servera. Gärna med tex chunky salsa, guacamole och creme fraiche dipp.
    En god korv i täcke är också bra.
    Man tar en korv som man tycker är god kall men tillagad.
    Sen tar man en enkel bröd deg eller färdig pizza deg och kavlar ut tunt.
    Bred på tex senap, ketchup, starkare varianter av dessa, mango chutney, salsa eller egentligen vad som helst.
    Lägg på en bit korv. Storleken på allt bestämmer man själv. Rulla in korven i degen och grädda.
    Styckfrys sen och tina i kylen över natten.
    Mini calzone är också gott kallt.
    Vissa pajer är goda kalla och allt det går ju jättebra att göra i förväg och frysa.
    Man kan även göra fyllt bröd. Dvs man kavlar ut bröddeg och lägger dit det man vill
    Tex ost, skinka, salami, örtkryddor. Srn rullar man ihop den som en rulltårta och lägger i en bröd form.
    Grädda och sen frys in.
    Ta fram dagen innan och låt tina i kylen och skiva upp innan servering.
    Ja det var väl vad jag kom på just nu :-)
    Lycka till!
    Mvh
    Malin Svensk Björck
    gizmobus@hotmail.com

    SvaraRadera
  10. Gör små mini chevapchichi och stick en tandpetare i.
    Doppas i en fräsch tzatsiki som kan portioneras i små snapsglas, lagom för en person.

    Mycket enkelt och gott som kan lagas i förväg.
    Lycka till!

    Hälsningar Eva-Lena
    berseberg@msn.com

    SvaraRadera
  11. Jag tänker pajer som kan frysas och sedan serveras ljumna, fläskfilé, olika bröd, minipizzor. Komplettera sedan med ostar, kex, lite kallskuret.

    SvaraRadera
  12. Lax- eller räkcheesecake är ju så otroligt gott, kan förberedas. Fetaost, gurka, körsbärstomater och oliver på pinne är perfekt till buffé och enkelt att fixa. Breadsticks med fyllning i eller någon röra att doppa i. Hoppas ni får en mysig sommarfest!

    jag_jessika@hotmail.com

    SvaraRadera
  13. Pizzabullar!

    Annika Nilsson
    aneritrea@hotmail.com

    SvaraRadera
  14. Smördegsknyten med tex mozarella,pesto och tomat.
    Matpajer, bärpajer
    Snittar
    Fruktfat och kallskuret
    Ostbricka, kex med tillbehör som olivtapenad, marmelad
    Smörgåstårta
    Melon och fetaostspett
    Skagenröra och olika röror
    Cesar sallad
    Pastasallad med mozzarella eller nån annan ost, ruccola, soltorkade tomater,
    pesto och rostade pinjenötter.
    Foccaciabröd, morotsbröd, frallor

    Malin Gustafsson
    frozenvanilla@live.se

    SvaraRadera
  15. Jag kan ju inte låta bli att tänka på efterrätten!
    Just nu ligger en Frozen key limepie i min frys och bara väntar. Den är superenkel att göra, kräver få ingredienser och väldigt kort tid. Dessutom är den superfresch och god.
    Den kan självklart göras dagen innan och sedan kan den ligga i frys ända fram till servering.

    Receptet hittar du här: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/f/frozen-key-lime-pie/

    Julia (Julia-v-dif@hotmail.com)

    SvaraRadera
  16. Smördegsknyten med tex mozarella,pesto och tomat.
    Matpajer, bärpajer
    Snittar
    Fruktfat och kallskuret
    Ostbricka, kex och marmelad.olivtapenad som tillbehör
    Smörgåstårta
    Melon och fetaostspett
    Skagenröra och olika röror
    Cesarsallad
    Pastallader går att variera massor men tex med mozzarella, soltorkade tomater,
    ruccoloa, pesto och rostade pinjenötter.
    Foccaciabröd, morotsbröd och frallor

    Malin Gustafsson
    frozenvanilla@live.se

    SvaraRadera
  17. Små pajer i bullformar av folie. De kan du göra ordning i god tid och sedan frysa in. Kan sedan tinas på morgonen till festen och värmas i ugn eller på grillen innan servering. Gör någon spännande och enkel fyllning, t ex ädelost och skinka.

    SvaraRadera
  18. Du har fått mängder med förslag på mat, då måste du ju få på dessert och gott till fikat också. Jag föreslår Budapestrulle. Funkar kalas att göra i förväg, frysa och tina innan ni ska äta den och ALLA älskar det! Vår favoritfyllning är nektarin, aprikos eller passionsfrukt.

    SvaraRadera
  19. Ooops såg inte att du redan fått förslag på Budapestrulle. Kan bara instämma. Den passar utmärkt att frysa och tinar lagom under tiden man äter av den goda maten. Håller sig utan kylskåp i väntan på kaffet.Så lätt och praktiskt att frysa och blir precis som nygräddade när de tinat upp. Tar inte stor plats i frysen heller utan bara att trava rullarna på varandra.
    Jag har ett bra recept som jag kan dela med mig av om du tycker det låter bra. :-)
    sol.rosan[at]hotmail.com

    SvaraRadera
  20. Pestopasta är ju alltid gott! Med lite grillad kyckling eller fetaost? Passar ju jättebra kallt. Har även gjort små portionsstorlekar av lax och getostpaj, blev superlyckat och går att variera!

    SvaraRadera
  21. Här är ett tips på något galet gott som (trots att man inte kan tro det) är supergott att serveras kallt! Det är saffransvåffla med handskalade räkor och creme fraicheröra. Själva röran går såklart inte att frysa in men våfflorna gör det. Gör bara en vanlig våffelsmet och häll i saffran. Snåla inte med saffran! Frys in. När du tar fram dem, skär ut varje hjärta för sig. Lägg på creme fraicheröran - allt som behövs är creme fraiche och finhackad röd lök (salt, och vitpeppar). Klicka på röran, lägg på räkorna och lite rom. Jag lovar att det blir en succe och det ser väldigt fancy pancy ut trots att det inte är så märkvärdigt.

    SvaraRadera
  22. Paj med Västerbottensost brukar vi ofta ha i frysen - alla typer av pajer brukar gå bra att frysa.
    Gravad lax, olika skinkor tjälknöl är gott också


    tavlingar(at)officefixarna.com

    SvaraRadera
  23. Sätt fram valfritt antal kokta rödbetor, som det skurits en bit av så de kan stå. de har också fått ett lock bortskuret, och gröpts ur. I varje rödbeta har det lagts en fyllning bestående av creme fraiche och riven pepparrot.

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!