2014-07-15

Hon & han, Katarina von Bredow - recension!

Min snart 12-åriga dotter har läst boken Hon & han av Katarina von Bredow och här följer hennes utvärdering.

Det här är den andra delen i Bredows fristående trilogion om livet på mellanstadiet. Läs recensionen av den första boken, Du & jag, här.
Utgiven av Rabén & Sjögren.
Alicia är upptagen med att duga. Hon är populär i klassen men tillhör inte riktigt innegänget. Varje dag i skolan anstränger hon sig för att göra allt rätt och säga rätt saker - så mycket att hon är alldeles slut när hon kommer hem. På Facebook går det bättre att navigera än i skolan. Det är lättare att säga coola, smarta saker när man får tänka innan. Dessutom har Alicia världens snyggaste profilbild. En dag får hon en vänförfrågan från nån som heter Lucas, som är jättelik Harry i One Direction. Tänk om hon blev ihop med en sån kille, då skulle nog klassens drottning Ida släppa in henne i sin krets på riktigt. Utan att Alicia riktigt vet hur det gått till har hon ljugit ihop att hon och Lucas är tillsammans.

Hon & han är den andra fristående delen i Katarina von Bredows trilogi om livet på mellanstadiet. Med sträckläsardriv skildrar hon tolvåringars sociala spel så att det känns ända in i märgen.
Boken handlar om Alicia som vill komma in i det coola gänget, lett av Ida. Hon chattar med en sjuttonårig kille på Facebook, Lucas, och använder deras kontakt som en chans att bli en del i gänget. Alicia ljuger helt enkelt och säger att han är hennes pojkvän. Det fungerar och hon får vara med.

Alicia och Lucas blir vänner och han charmar henne rejält. Deras kontakt sker enbart på internet men utvecklas efterhand på ett obehagligt vis.

Min dotter tycker att boken är spännande och att hon lärt sig mycket av den. Även om hon är medveten om att skenet ofta bedrar. Att allt kanske inte vad man tror speciellt på nätet där anonymiteten härjar.

Som förälder är jag tacksam för att ämnet tas upp. Även om vi vuxna pratar med våra barn om grooming och annat som kan vara svårt att värja sig mot, så är det nyttigt att höra det från fler håll. Gärna i ett sammanhang som det här, väl beskrivet och trovärdigt. Efter att ha levt sig in i Alicias liv, hennes värld, både på nätet och i verkligheten, ser man tydligt hur lätt man kan luras.

Hon & han rekommenderas helhjärtat till en 9-12-åring i din närhet. Nu väntar dottern intensivt på den tredje delen.
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!