2014-10-10

Hur mycket är det värt?

För ett tag sedan så pajade makens dator. Jobbigt såklart men han tog ur hårddisken och den var intakt, tur i oturen. Då var det naturligtvis hög tid att kopiera alla filer, inte minst bilderna som finns där. 

Så händer en olycka, en pytteliten stöt på hårddisken när den är igång gör att den går sönder. Maken hann kopiera en mapp med textfiler men inga bilder. Att hårddiskar är känsliga visste vi innan och jag lider med min man som grämer sig enormt för att han inte var mer försiktig.

Han letade upp en firma i Stockholm som specialiserats sig på att rädda skadade diskar. Undersökningen är kostnadsfri och en reparation, eller åtkomst av innehållet, skulle kosta 3.000-10.000 kr. 

Tänker att det får kosta vad det kosta vill och skickar in hårddisken. Även om vi inte riktigt vet vad det är för bilder som ligger där så är det samtliga kameratagna foton från 18 månader tillbaka. Det är längre än Helikopterpojkens liv.
Firman återkom snabbt med kostnadsförslag. Läshuvudena är skadade och om de ens går att rädda innehållet så verkar det inte räcka med bara kunskap utan även tur.

Grattis, 10.000 kr kostar det. (Ingenting om de inte lyckas).

Gissa om vi fick ont i magen och började omvärdera det självklara i en räddning. Det är så sjukt mycket pengar.

Det har gått mycket tid till att försöka komma på vad det handlar om för bilder, när har kameran varit med? Både jag och maken har mest använt mobilerna den senaste tiden men det som fotats med systemkameran är ju så mycket finare och har en helt annan tyngd.

Förutom människor och djur, vad är det första du skulle rädda om ditt hem började brinna? De flesta av oss brukar svara fotografier. 

Vill bara påminna er om att göra en backup på era bilder, en eller två externa hårddiskar som ni förvarar på olika ställen. För säkerhets skull.

Alltså tiotusen spänn, är det verkligen rimligt? Jag tvivlar. 

Vi undersöker vidare om det kan gå att lösa på ett annat, mer prisvänligt, sätt samtidigt som det är otroligt svårt att värdera. Det är ju bara saker. Men ändå.
- vs -

2 kommentarer:

 1. Bläää! :(
  Ni känner ingen nörd som kan klura ut ett billigare sätt...?
  Och naturligtvis har ni ingen automatisk säkerhetskopiering till nåt moln eller så...
  usch, det är ju ångest att bli av med så mycket bilder...
  man får fundera- kommer vi att minnas den tiden utan bilder? Kommer vi att bli lyckligare av att rädda dom med 10000 kr...?

  Personligen har jag x antal tusen bilder (på extern hårddisk) som jag är ganska övertygad om att INGEN kommer att ta tag i, nånsin..
  Kommer barnen att titta igenom dom om tio, tjugo år? Tveksamt.
  Kommer vi (jag) att sortera upp dom och framkalla godbitar? Ännu mer tveksamt. (Skulle ta en månad minst.)

  Det jag svamlar om i min hjärna som inte riktigt kommer ut i ord är väl -
  ta de tiotusen och lägg dom på er underbara familj istället.... ♥

  Lev Här och Nu.

  Kram till dig fina!!

  SvaraRadera
 2. Svårt beslut! Hade jag haft pengarna hade jag nog betalat dem för att få tillbaka bilder. Satt häromdagen och kikade på bilder och filmer på sonen från när han var 2-3 år. Så mycket jag hade glömt! Vilken skatt! Samtidigt skulle jag väl inte lida av att inte ha alla dessa bilder. Jag menar, jag har ju inte så många bilder på mig som liten och sambon har inga bilder alls. Vi klarar oss ändå. Men hm..ja..svårt beslut. Kanske kan ni hitta nåt billigare ställe eller ta det vid något senare tillfälle?

  Tack för tipset om Barilla! Har skickat in ett bidrag dit tidigare och nu kommer jag bara inte på nåt vettigt att laga till som kan vara värt att bidra med...får skärpa till mig lite kanske :) Var i final i en tävling för nåt år sen om en resa till Italien! Var en av de fem som gått vidare..tyvärr ingen vinst. Men men, fick en massa bubbelvatten som tröstpris :P (pellegrino)

  SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!