2014-12-04

BRITA-kannan - testat!

Innan vi flyttade till vår lilla fjällby åkte vi hit på semester ett par gånger om året. Varje gång tänkte jag mycket på hur ren luften är och hur gott vattnet smakade. Både vatten och luft har varit fortsatt friskt och eftersom vi dricker mycket vatten är det något jag är väldigt glad och tacksam över.

För någon månad sedan började vi tycka att något var annorlunda med dricksvattnet, både smaken och doften. Vi frågade runt och det var fler bybor som reagerat på att vattnet, som tidigare enbart smakat rent och kallt, nu fått en plastig bismak. Det är anmält till kommunen och prover har tagits och flera ska tas. 


Under tiden så vill jag inte längre dricka vårt vatten och jag vill definitivt inte ge det till mina barn. Att koka vattnet har känts som överkurs eftersom ingen av oss i familjen, eller andra i byn, visat några sjukdomssymtom. Däremot slog det mig att vi kan filtrera vattnet med den BRITA-kanna vi haft stående i ett skåp en tid.

Kranvatten kan, även om det är säkert att dricka, innehålla substanser som påverkar dess smak och lukt. Bland dessa substanser finns klor, organiska föroreningar och vissa bekämpningsmedel. BRITA-vattenfilter reducerar dessa substanser och även tungmetaller som bly och koppar. Smaken och utseendet på varma och kalla drycker förbättras. BRITA är även ett utmärkt alternativ för användning vid matlagning och livsmedelsbehandling. Även temporär vattenhårdhet - orsaken till kalkavlagringar, t.ex. i vattenkokare - reduceras.
BRITAs filter, bestående av aktivt kol och jonbytare, som när man häller vatten genom både ser klarar ut och smakar renare. Att det syns för blotta ögat är både intressant och lite skrämmande, vad är det i vattnet?

Själva kannan är stor, hög och ganska tung, den är rätt otymplig om man bär den med bara en hand. Det går snabbt för vattnet att rinna genom filtret och för att veta när filtret är förbrukat markerar man det datum man bytte patron. Den tillhörande MAXTRA-filterpatron räcker max fyra veckor beroende på vattnets kvalitet.


Kommunsnubbarna spekulerar i om smaken på vattnet, efter den ovanligt varma sommaren, beror på att grundvattennivån är så pass låg att vi nu förbrukar gammalt vatten. 

Om så är fallet så är det åtminstone inget som är skadligt för kroppen men vi fortsätter filtrera dricksvattnet med BRITA.

- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!