2015-02-10

Mitt rostbröd - recept!

När jag bakar bröd använder jag sällan recept. Den här gången ville jag göra ett bröd som passar bra att rosta, som känns sådär luftigt som köpebröd. Vi förvarar nästan alltid vårt bröd i frysen och tar fram lite i taget, limpor skivar jag antingen helt eller fryser in i halvor.
Rostbröd
2 limpor

50 g jäst
5 dl mjölk

Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen.

1 dl Rapsolja
3 tsk Salt
½ dl Sirap
8-12 dl Mjöl

Tillsätt allt, mjölet sist. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 60 minuter. Smörj och mjöla två limpformar, 2-liter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla degen till samma bredd som formens långsida och rulla ihop. Lägg i formen med skarven nedåt så undviker du att brödet spricker. 

Låt jäsa 30 minuter. Grädda längst ned i ugnen, 175 grader i 40-45 minuter. Låt brödet ligga kvar i formen under bakduk ett tag, sedan svalna helt på galler.
- vs -

1 kommentar:

  1. Åh jag måste skaffa limpformar! Du gör mej riktigt sugen på att gå över till bara hembakat bröd också 😊

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!