2015-02-26

Våmhusbullar, kalljästa bullar - recept!

Mina farföräldrar, och fler generationer tillbaka, härstammar från en liten by i Dalarna, ungefär fem mil från Våmhus där det här receptet kommer ifrån. Min mamma fick det av min farmor när det begav sig och jag fick det av min mamma. 

Det är en kalljäst, eller snarare, ojäst typ av bullar som det oftast räcker att äta en av. Det går snabbt att baka de här bullarna och passar därför bra att göra om du får oväntat besök, som det så fint heter...
Våmhusbullar
15-30 st

150 g Smör
5 dl Mjöl

Nyp ihop rumsvarmt smör med mjölet.

3 dl Mjölk
50 g Jäst
2 st Ägg
0,75 dl Mjölk
2 msk Socker

Lös upp jästen i kall mjölk, tillsätt alla ingredienser och blanda till en kladdfri deg. Ta upp på mjölat bakbord och dela du degen i två och kavlar ut till en rektangel. Om du vill ha lite större bullar så delar du inte degen utan kavlar direkt.

100 g Smör
100 g Florsocker
3 tsk Vaniljsocker
1 st Ägg

Bred rumsvarmt smör över degplattan och strö över flor- och vaniljsocker. Rulla till en rulltårta och skär centimetertjocka skivor. Lägg i bullformar och pensla med uppvispat ägg. Pudra med florsocker och grädda i mitten av ugnen, 275-300 grader i 5-6 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna på galler under bakduk.

- vs -

2 kommentarer:

  1. Dom ser farligt goda ut !
    men så är ju jag vansinnigt SVAG för nybakta bullar i alla former och varianter också :)
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Kul med ett sånt där recept som går i arv, generation efter generation :D

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!