2015-04-30

Petit Choux - recept!

Min favoritbakelse av alla är bananbakelse (eclairer), tätt följd av Budapest. Jag har aldrig provat att baka bananbakelser själv men efter att ha gjort petit-chouxer så ska jag försöka mig på det framöver. Det var ju inte så svårt som jag inbillat mig.

Jag är nybörjare med spritsen och eftersom degen är seg så fick jag inte till slutet på dem, de föll åt sidorna och fick en ojämn form. Det blir väl lättare med vana. Det går också bra att skeda upp dem utan sprits. Som vanligt så är det inte utseendet jag satsar på utan smaken, om bakverken blir fina är det en bonus.

Petit Chouxer går utmärkt att frysa in, allra helst utan fyllning, och ta fram, låta tina sakta och sedan fylla med vad du vill. Eftersom degen är osötad och inte smakar så mycket i sig självt så är de perfekta att göra goda tilltugg och förrätter med rom, creme fraiche och andra salta smaker, såväl som frukt och bär, choklad och alla möjliga söta mousser.
Petit Choux

75 g Smör
2 dl Vatten
2 dl Mjöl

Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och koka upp. Tillsätt mjölet under kraftig omrörning, jag använde elvisp. Ta kastrullen av värmen och låt svalna något.

3 st Ägg

Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. Fyll en spritspåse med smet och spritsa på bakplåtsklätt papper. Bestäm själv storlek såväl som form på dina petit chouxer.

Grädda i mitten av ugnen, 200 grader tills de fått färg, 20-30 minuter beroende på storlek. Låt svalna på galler.

Gör valfri fyllning, du kan antingen skära av en hatt och fylla dem så eller göra ett litet hål och spritsa fyllning inuti. There is no end to the possibilities!
- vs -

2 kommentarer:

  1. jättefina ju! vi är väldigt lika med favoritbakelser. min favorit är budapest och tätt efter ligger just eclairer. haha komiskt!

    SvaraRadera
  2. Vad duktig du är! Är imponerad över allt du hinner baka med fyra barn i hemmet! Jag har 'bara' två, men tycker jag inte hinner baka ens hälften av allt jag vill...kanske dålig planering iofs :p

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!