2015-05-06

Kalljäst bröd i gryta - recept!

Det här är första gången jag bakar bröd som gräddas i en gryta i ugnen. Därför ville jag hitta på ett bra grundrecept som jag framöver kan variera med olika mjölsorter, nötter, frön och annat. Känner mig nöjd med receptet och ser fram emot att testa andra smaker.

Jag använde en glasgrytan Rosendahl Grand Cru Cocotte som gör att man ser hela brödet under gräddningen. Den här grytan rymmer 5.4 liter och jag försökte anpassa receptet efter den. Det går troligtvis lika bra att använda en gjutjärnsgryta eller annan kastrull med lock.
Kalljäst grytbröd
1 bröd

12.5 g Jäst
5 dl Vatten
½ dl Olja
½ dl Sirap
½-1 msk Salt
(jag föredrar lite sälta i bröd och använder en hel matsked)
10-14 dl Siktat Dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl

Använd en rymlig degbunke. Lös upp jästen i det kalla vattnet och blanda sedan i olja, sirap och salt. Tillsätt mjöl och rör om tills du har en halvfast deg. Sätt ett lock eller plastfolie på bunken och ställ i kylen över natten.
Ta upp degen försiktigt på väl mjölat bakbord, mjöla rikligt och vik ihop degen över sig självt ett par gånger. Var försiktig så du inte tar sönder bubblorna mer än nödvändigt. Lägg en bakduk löst i bunken, mjöla rejält och lägg ned den helt mjöltäckta degen i bakduken. Stäng igen och låt jäsa ett par timmar.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in grytan utan lock på ett galler längst ned. När ugnen är redo tar du ut den heta grytan, smörjer snabbt in botten och kanter med olja och tippar sedan i degen. Sätt på locket och grädda i 20 minuter. 

Ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Spraya med lite vatten under gallret om du vill ha en extra krispig yta. Låt svalna på galler och skär upp först när brödet är helt avsvalnat.
- vs -

1 kommentar:

  1. Men åh vad gott det ser ut, måste testa att baka bröd i en gryta. Har aldrig hört talas om det tidigare:)

    Kram

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!