2015-05-28

Köttgryta i cocotte - recpet!

Mat som sköter sig självt är en favorit. Jag gör gärna grytor av olika slag, sådana som får puttra länge och bara blir godare och köttet mörare. När jag lagar köttgryta blandar jag hejvilt bland smakerna men den här gången höll jag det enkelt. Vi hade inget rött vin hemma annars hade jag gärna tillsatt det. Den här gången la jag ner potatis i slutet och fick på så vis en komplett rätt i samma gryta.
Det ser nödvändigtvis inte så gott ut som det faktiskt är. Det är lite min grej.
Köttgryta med potatis
8 portioner

1 kg Högrev

Skör köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn i smör, salta och peppar. Smör en ugnsform med lock, jag använder en cocotte av glas, med smör och lägg ned köttet.

3 st Vitlöksklyftor
3 st Morötter
1 burk Krossade tomater
3½ msk Timjan
3 msk Oxfond
1 msk Soja
1 st Äpple
1 st Gul lök
ca 8 dl Vatten
Salt och peppar

Sätt ugnen på 125 grader. Pressa vitlöken, skala morötterna och äpplet och dela dem i bitar, grovhacka löken och lägg ner allt i grytan. Rör ihop vatten, tomatkross, fond, soja och timjan. Häll röran över köttet, lägg på locket och ställ in formen på galler i längst ner i ugnen. Låt koka i 4-5 timmar.

10 st Potatisar
ev 1 msk Salt

Skala potatisen och dela i stora bitar, ta grytan ur ugnen och lägg ned potatisen. Eftersom vi har många barn i familjen så saltar jag försiktigt, det är lättare för de vuxna att salta på sina egna tallrikar efteråt. När potatisen kokar med i grytan drar den åt sig saltet och om man inte vill salta efteråt så bör man tillsätta någon matsked salt tillsammans med potatisen.

Ställ tillbaks grytan i ugnen och låt puttra tills potatisen är klar, 1-2 timmar.

2 dl Grädde
100 g Parmesan

Ta ut grytan och rör ner grädden. Riv parmesan och strö över. Grädda utan lock i 10 minuter. Klart!
- vs -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!