2015-09-24

Krupp.

Så har vi provat något nytt.

Som jag nämnde tidigare så har vi nåtts av höstförkylningar och Helikopterpojken fick feber i måndags. Han blev hes ganska snabbt och eftersom att de andra barnen haft ont i halsen så antog vi att han också hade det. Sen har det vart okej, han har hostat litegrann men inatt så lät det riktigt illa. det hördes att han inte kunde andas normalt och han blev ledsen vilket inte gjorde saken bättre. det förvärrades och även det är i det här läget jag fick lite panik. När man inser att det är långt till sjukhuset, det är mitt i natten och vi är inte säkra på vad som är fel. Eller om det snabbt blir sämre.

Ringde efter ambulans och kom överens om att vi skulle åka mot dem, så att jag och lillen åker vidare in till stan med dem medan pappan åker tillbaks hem till de andra tre kidsen.

Nu somnade lillkillen i bilen och var så lugn att vi ändrade planen och åkte hela vägen in till sjukhuset själva, för att inte väcka honom och göra honom ledsen eftersom det gjorde andningen sämre.

När vi kom fram till akuten fick vi träffa en läkare som sa direkt att det var falsk krupp och att han skulle få adrenalin för att vidga luftrören.

Redan från första mötet med en sjuksköterska så ville Helikopterpojken bara gömma sig. Inget lätt jobb för någon, totalt anti all kontroll och undersökning. De kollade ändå temp, syresättning, försökte lyssna på lungorna, kollade öron och hals. Allt såg bra ut förutom att han var röd i halsen och har uppenbart trånga luftrör. Han fick inhalera adrenalin i två omgångar och det gillade han inte. Sen fick han kortison som han inte heller gillade.

Vi stannade kvar i några timmar men det blev inte någon större skillnad på andningen. 

När vi kom upp till barnmottagningen fick vi träffa en barnläkare som förklarade så bra, var lugn och tydlig. Falsk krupp innebär att luftrören aldrig stängs helt, vilket den "äkta" kruppen kunde göra. (Som för övrigt är utrotad efter att vi börjat vaccinera barnen). Krupp hänger i några dagar och vi är nu förberedda på några nätter framöver då det kan bli likadant. 

Sittande sovställning, sval luft, lugn och ro. Nu vet vi det.

Trots att vi har fyra så har vi aldrig behövt åka in till sjukhus akut med något av våra barn (såvitt jag minns) och jag är glad över att vi sluppit det. Nu hoppas jag naturligtvis att det här är en engångshändelse och att min gosiga skutt frisknar till snabbt.
- vs -

3 kommentarer:

  1. Har varit med om det oxå och första gången var det fruktansvärt. Hoppas det blir bättre snart/gollobracing

    SvaraRadera
  2. Fy då, det är så hemskt när man upplever att ens barn inte kan andas ordentligt! Ringde själv ambulans en gång när sonen var 4 månader. Han skrek och det lät som han inte kunde andas mellan skrikattackerna och vi fick panik. Doktors diagnos...magknip. Kände mig hyfsat dum, haha, men bättre ringa en gång för mkt än en gång för lite :)

    SvaraRadera
  3. Kram vännen, vilket skrämskott :'/

    SvaraRadera

Kul att du tittade in här, om du lämnar en kommentar är det lätt för mig att hitta tillbaks till dig!